Women’s Prize for Fiction 2022 Long List

Idag på Internationella kvinnodagen presenterades årets långa lista till Women’s Prize for Fiction. En lista som alltid innehåller spännande titlar. Så också i år. Sexton titlar, alla skrivna av kvinnor vars böcker getts ut på engelska i Storbritannien under det senaste året, återfinns på årets lista.

Build Your House Around My Body av Violet Kupersmith handlar om två unga kvinnor av vietnamesiskt ursprung som försvinner. Dels en tonårsdotter i en rik familj som 1986 rymmer och går vilse, men också en amerikansk-vietnamesisk kvinna som försvinner i Saigon 2011. Boken låter riktigt intressant och verkar kombinera personliga öden, med problem i landet som helhet. Författaren Violet Kupersmith föddes i USA 1989 och har en amerikansk pappa och en vietnamesisk mamma. Hon har själv bott på flera platser i Vietnam, t.ex. Saigon, men bor nu i USA. Build Your House Around My Body är hennes debutroman, men hon har tidigare gett ut novellsamlingen The Frangipani Hotel.

Careless av Kirsty Capes handlar om 15-åriga Bess som just upptäckt att hon är gravid. Hon vill varken berätta för sin fostermamma, socialsekreterare eller pojken som är pappan och som hon inte pratat med på flera veckor. Careless är Kirsty Capes debut och den har hyllats av många. Capes säger i intervjuer att hon ville lyfta problemen med fosterhem och kanske främst de låga förväntningar samhället har på de barn som placerats där. Spontant låter det här som en relevant och viktig bok som jag definitivt kan tänka mig att läsa.

Creatures of Passage av Morowa Yejidé låter som en riktigt annorlunda bok. Den utspelar sig 1977 i Washington DC där Nephthys Kinwell är taxichaufför. Hon sörjer sin mördade tvillingbror Osiris och vet ännu inte om att hennes yngre släkting, den tioårige Dash tagit sig ner till stranden där Osiris kropp dumpades i vattnet för många år sedan. Dash dyker senare upp vid Nephthys dörr med ett kryptisk meddelande undertecknat ”The River man”. Morowa Yejidé är född och uppvuxen i huvudstaden och Creatures of Passage är hennes andra bok som bland annat jämförts med Toni Morrisons Beloved.

Flamingo av Rachel Elliott utspelar sig dels 1984 när huvudpersonen Daniel är sex år gammal. Det är sommar och hans mamma Eve har hittat en liten bungalow där de kan bo. Bredvid dem bor en familj som består av mamma Sherrie, pappa Leslie och de två barnen Rae och Pauline. Sherrie älskar självklart sin man, men blir också förälskad i Eve. Många år senare, när Daniel är i 40-årsåldern och just blivit av med både hem och flickvän bestämmer han sig för att resa till platsen där han tillbringade den lyckligaste sommaren i livet. Rachek Elliott är från Storbritannien och arbetar som psykoterapeut när hon inte skriver böcker. Flamingo är hennes tredje bok.

Great Circle av Maggie Shipstead handlar om Marian Graves, en äventyrslysten kvinna som påminner mycket om verkliga kvinnor som Amelia Earhart. Bokens Marian Graves reser runt jorden och besöker såväl Antarktis som Nya Zeeland. Under ett försök på 50-talet att flyga jorden försvinner hon spårlöst. Många år senare börjar filmstjärnan Hadley Baxter leta information om Graves och hennes liv för att kunna göra en trovärdig rolltolkning. Maggie Shipstead har skrivit flera hyllade romaner och de recensioner jag sett av Great Circle är mycket positiva. Boken återfanns också på Bookerprisets korta lista och redan då var jag lockad att läsa.

Remote Sympathy av Catherine Chidgey utspelar sig i Buchenwald under andra världskriget där Greta Hahn, gift med en man som tillhört SS och nu fått en tjänst på koncentrationslägret. Greta själv blir vän med en av fångarna Dr Lenard Weber som uppfunnit en maskin som tros kunna bota cancer. Det här låter som en bok som, om den är välskriven, säkert skulle kunna vara bra, men också en rejält sentimental historia. Catherine Chidgey är en författare från Nya Zeeland som skrivit en rad böcker och flera som utspelar sig just under andra världskriget.

Salt Lick av Lulu Allison utspelar sig i en dystopisk framtid i Storbritannien där havsytans höjning gjort att stora delar av landet är obrukbara. Vi får följa tre karaktärer, Jesse som älskar att vandra med sin hund i skogen tills familjen tvingas fly till London, Lee som flyr från sin hemstad The White Town där restriktioner gjort livet svårt och Isolde som lämnar London och vandrar längs A12 för att leta efter sanningen om sin mor. De beskrivningar av boken jag lyckats hitta är mycket kryptiska, men ändå finns det något som lockar. Lulu Allison är en brittisk konstnär och författare. Salt Lick är hennes andra roman.

Sorrow and Bliss av Meg Mason från Nya Zeeland heter Sorgen, lyckan, livet på svenska och var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Beskrivningen av den låter eländig och visst är det svart, men konstigt nog inte hopplös läsning. Huvudpersonen Martha Friel är gift med en fantastisk man och har en fin karriär, men är ändå så otroligt olycklig. Hon känner själv att det är något allvarligt fel på henne, men hon vet inte vad. Meg Mason har skrivit en gripande bok om livets svärta och hur livet kan kompliceras av beslut som även drabbar andra. Det är hennes tredje bok.

The Book of Form and Emptiness av Ruth Ozeki handlar om fjortonåriga Benny Oh som börjar höra röster efter att hans fars död. Rösterna tillhör föremål i huset och när hans mamma börjar utveckla ett sjukligt samlande blir rösterna fler och högre. Benny flyr till det lokala biblioteket där han både hittar vänskap, kärlek och boken som berättar om hans liv. Det här är en bok som beskrivs som annorlunda och fantastisk, men jag tycker mest att den låter märklig. Ruth Ozeki har tidigare skrivit bland annat En saga om tidens väsen som kom på svenska 2015 och nominerades till flera priser.

The Bread the Devil Knead av Lisa Allen-Agostini handlar om snart 40-åriga Alethea Lopez som på ytan lever ett självständig och lyckat liv, men desperat försöker dölja det faktum att hon lever i ett förhållande med en man som misshandlar henne. Boken utspelar sig i Trinidad-Tobago, som också är författarens hemland och låter oss ta del av Aletheas funderingar kring sitt liv nu och tidigare, samt hur hon egentligen vill leva i framtiden. Det här är Lisa Allen-Agostinis första bok för vuxna och hon har tidigare skrivit flera böcker för unga läsare. En bok som lockar till läsning.

The Exhibitionist av Charlotte Mendelson handlar om Ray Hanrahan, konstnär och far som förbereder för sin nya utställning. Hela familjen ska självklart komma och vi träffar dem under en intensiv helg. De vuxna barnen Leah, Rays favorit, Patrick och Jess har alla saker att avslöja, men viktigast är kanske hans fru Lucia som döljer flera hemligheter. Hon är själv konstnär, men har alltid stått i skuggan av sin man. Nu verkar hon ha något viktigt att avslöja. The Exhibitionist är författarens femte roman och tidigare böcker har nominerats till såväl Bookerpriset som Women’s Prize for Fiction. En ansedd författare som det verkar, men okänd för mig. Det här låter dock som en bok jag skulle kunna tycka mycket om.

The Final Revival of Opal & Nev av Dawnie Walton tar oss med på ett musikaliskt äventyr. Det är 70-tal och platsen är New York. Opal är punkare och övertygad om att hon ska bli en stjärna. När brittiska singer-songwritern Neville Charles upptäcker henne och vill att de ska göra musik ihop tackar hon ja. Vi får följa duons uppgång och fall, men också en återförening där hemligheter avslöjas. Boken beskrivs som välkomponerad med en ovanligt start hjältinna. Dawnie Walton är född i Florida och bor i New York. The Final Revival of Opal & Nev är hennes debut.

The Island of Missing Trees av Elif Shafak handlar om två ungdomar från olika delar av Cypern. Kostas är kristen grek och Defne turkisk muslim. Året är 1974 och de möts i hemlighet på en taverna. Många år senare reser sextonåriga Ada Kazantzakis till ön där hennes föräldrar föddes, som hon aldrig tidigare besökt. Elif Shafak är en turkisk författare som jag tycker mycket om, men läst alldeles för lite av. Det jag läst har dock varit fantastisk och jag vill definitivt läsa The Island of Missing Trees.

The Paper Palace av Miranda Cowley Heller utspelar sig vid Cape Cod där Elle Bishop ge sig ut på en simtur i havet utanför familjens sommarhus. Hon är trebarnsmor och lyckligt gift, men ändå träffade hon sin barndomsvän Jonas kvällen innan. Romanen utspelar sig under ett dygn, men med tillbakablickar till Elles barndom. Boken har just publicerats på svenska av Bokförlaget Forum med titeln Papperspalatset, översatt av Jan Hultman och Annika Hultman-Löfvendahl. Miranda Cowley Heller arbetade tidigare på HBO som chef för dramaserier. The Paper Palace är hennes första roman.

The Sentence av Louise Erdrich handar om en liten bokhandel i Minneapolis som under ett år hemsöks av den före detta kunden Flora som spökar. Tookie som just fått jobb i bokhandeln bestämmer sig för att undersöka varför den döda kvinnan inte kan få ro. Boken beskrivs som en underhållande spökhistoria som även handlar om effekterna som pandemin har på oss. Louise Erdrich är en prisbelönt och hyllad författare som ofta skriver ur den amerikanska ursprungsbefolkningens perspektiv. Hon har själv rötter i indianstammen Ojibwa. Dessutom äger hon en liten bokhandel och bor i ett hus där det spökar. Erdrichs förra bok The Night Watchman tilldelades Pulitzerpriset.

This One Sky Day av Leone Ross utspelar sig under en dag, från soluppgång till solnedgång, då vi får följa några invånare i Popisho i väntan på stormen som är på väg, både bokstavligt och bildligt som det verkar. Boken beskrivs som sensuell och chockerande, vilket gör att jag inte direkt lockas att läsa. Leone Ross föddes i Storbritannien, men växte upp med sin mor i Jamaica. This One Sky Day är hennes tredje roman, men hon har också skrivit en rad noveller.

Den korta listan med sex titlar presenteras 27 april. Där hoppas jag att vi hittar böckerna av Violet Kupersmith, Kirsty Capes, Maggie Shipstead, Meg Mason, Lisa Allen-Agostini och Elif Shafak, men det är helt klart fler titlar som lockar till läsning.

6 reaktioner på ”Women’s Prize for Fiction 2022 Long List”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Som vanligt en spännande och kreativ lista från Womens Prize, som för mig alltmer framstår som den viktigaste plattformen för skönlitteratur och som det kanske tyngsta priset sett till kvalitet och originalitet. Här vågar man tänka nytt. Jag skulle vilja läsa allt men så kommer det förstås inte bli. För mig framstår böckerna från Maggie Shipstead, Meg Mason, Ruth Ozeki och Elif Shafak som de helt givna. Och jag kan inte annat än erkänna att jag skulle bli väldigt glad om Elif Shafak, med sin fantastiska och helt ämnesöverskridande samling böcker, blev tilldelad priset. Det är hon, med de läsupplevelser hon ger och allt hon står för, mer än värd tycker jag. (Och sedan är vi ju förstås fruktansvärt nyfikna på hur Borås tidnings debutantpris skall landa nu på torsdag).

    1. Håller med om att det är en spännande lista! Vill läsa i princip alla titlar, möjligen med undantag av dem där spöken figurerar, men bra böcker är bra även med övernaturliga inslag.

  2. Jag känner mig nyfiken på den första boken Build Your House Around My Body och önskar att jag visste om den kommer att komma på svenska. Även om jag är hyfsat på engelska så är det svårt när jag inte vet hur avancerat språket är.

    1. Tycker också att den låter intressant! Hade det varit en fransk bok hade jag direkt tänkt på Sekwa som förlag, men de översätter ju en del engelska böcker också.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: