Bokcirkelstips i oktober

Det var länge sedan jag bjöd på några bokcirkelstips, men nu är det dags. Fem böcker som passar att läsa och samtala kring. Bra bokcirkelsböcker är hyfsat tunna, lättlästa men med ett komplext innehåll och det är bra om det finns något som skaver. Böcker som alla älskar brukar sällan skapa några intressanta samtal. För fler tips finns en lista sorterad efter författarnas efternamn här.

Je m’apelle Agneta av Emma Hamberg är en härlig historia om Agneta som fått nog och lämnar sitt liv i Sverige och drar till Frankrike. Där ska hon ta hand om den lilla pojken Einar. Tror hon. Det visar sig att Einar är en äldre, dement man som när han blir förvirrad glömmer bort franskan och börjar tala sitt modersmål svenska. En riktigt charmig bok som finns i pocket.

Nämn inte de döda av Cristina Wahldén är en deckare och frågan är om det verkligen går att bokcirkla just spänningsromaner. När det gäller just den här boken tror jag verkligen det. Nämn inte de döda utspelar sig i Darwin, Australien och en av de poliser vi får följa tillhör urspungsbefolkningen. Aborigiernas låga staus och komplicerade historia är minst lika viktigt som fallet i den här historien. Mycket intressant, välskrivet och spännande. Finns i pocket.

Senseis portfölj av Hiromi Kawakami handlar om Tsusiko som bor i Tokyo, är 38 år och alldeles ensam. En dag träffar hon sin gamle lärare och eftersom hon inte kommr ihåg vad han heter kallar hon honom ”sensei” som betyder magistern. De börjar träffas reglbundet och en både oväntad och ovanlig vänskap växer fram mellan dem. En finstämd och bra historia som innehåller en hel del sakédrickande. Finns i pocket.

Allt vi inte sa av Sara Osman är nominerad till Årets bok 2022 och det är den väl värd. Berättelsen om Amanda, Sofia och Caroline börjar i slutet och vi vet redan från första sidan att något gått väldigt fel. De är vänner, eller i alla fall är Sofia vänner med både Amanda och Caroline, men frågan är hur äkta vänskapen är. Det här är en berättelse om yta där inget är riktigt som man tror och där det är frågan om ärlighet verkligen varar längst. Finns i pocket.

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm är även den nominerad till Årets bok och det skulle inte förvåna mig om den vinner. Berättelsen om Betty som kommer till Stockholm år 1937 och börjar arbeta som doktorsfamiljen Molander på Östermalm är riktigt bra. Visst finns det en del otroliga och lite anakronistiska ingredienser, men det är ändå en spännande skildring av en svunnen tid. Boken finns i pocket och andra delen Värma händer har just kommit ut som inbunden/ljud- och e-bok.

Photo by Timothy Eberly on Unsplash

1 reaktion på ”Bokcirkelstips i oktober”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: