Veckans kulturfråga v.41 2022

Årets nobelpristagare i litteratur blev Annie Ernaux och därför blir det fokus på franska författare i veckans fråga. Eller rättare sagt författare som skriver eller skrev på franska, då finns det fler att välja mellan.

Vilka franskspråkiga författare är dina favoriter?

Jag minns hur jag älskade Anna Gavaldas böcker Jag älskade honom och Tillsammans är man mera ensam, men de senaste åren har jag tappat bort henne. Att Gavalda ändå får vara med beror på att hon var en relativt tidig, fransk favorit. Det var också Marc Levy, vars böcker återigen ges ut på svenska. Senast läste jag Sakerna vi aldrig sa, som är en äldre bok som översatts till svenska av Evelina Steneby. Tur att översättarna finns, då jag som knappt kan ett ord franska annars aldrig hade kunnat läsa dessa böcker.

Tur också att vi har förlag som ger ut mycket fransk litteratur, som Sekwa och Elisabeth Grate bokförlag. Via Sekwa har jag upptäckt Delphine de Vigan vars senaste bok Där barnen är kungar väntar på att bli läst. Hos Grate finns två av mina absoluta favoriter, Nina Bouraoui född i Algeriet och Abdellah Taïa född i Marocko. Otroligt bra författare.

En annan stor favorit som det var alldeles för länge sedan det kom ut en bok av är Grégoire Delacourt vars senaste bok Dansa vid vulkanens rand gavs ut av Sekwa 2018. Hög tid för en ny bok alltså. Det verkar finnas en senare bok La Femme qui ne vieillissait pas, översatt till engelska med titelnThe woman who didn’t grow old, så jag får väl testa den.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.41 2022”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: