Att följa ett läslustsrecept

I mitt senaste nyhetsbrev med fokus på sommarboktips, presenterade jag ett recept för att hitta läslust. Jag har försökt att hitta läslusten sedan jag slutade jobba, men först nu känner jag att flytet är på väg. Det lättsamma börjar blandas med lite tyngre läsning och eftersom läshastigheten och koncentrationen ökar hela tiden har jag vågat mig på även tjockare böcker.

Hittills har jag läst om One av Sarah Dessen och har du inte läst den uppmanar jag dig att göra det. Jag har läst vidare i ett par påbörjade serier och extra kul var det att återse Elisabeth, Signe och Iris i Er tredje man. Just nu läser jag Natten av Sara Gordan som passar in på punkten ”1 tunn bok av en (för dig) ny författare som verkar passa dig” och den är riktigt bra om än väldigt otäck. Däremot har jag (självklart) inte läst speciellt många av de böcker som ingick i mitt förslag på ingredienser till läslustsreceptet. Tre av nio böcker har jag läst, men bockat av ytterligare två punkter och dessutom dubblat ett par ingredienser. Oklart vad det gör med resultatet, men jag verkar i alla fall ha lyckats få igång läsandet något. Fortfarande ligger jag dock fem böcker efter enligt läsutmaningen på Goodreads. Målet är att vara ikapp och förbi när höstterminen startar.

Enda sättet att komma igång med läsning är att läsa mycket och dessutom tycker jag att det brukar vara bra att läsa flera böcker samtidigt för att kunna varva mellan en bok som kräver mer och en annan som kräver mindre. Ofta har jag också en sakprosabok på gång för att ibland läsa en helt annan sak och just nu läser jag Främja närvaro av Malin Gren Landell. Jag har precis börjat, men den verkar strukturerad och bra. Det mer lättsamma valet är You be mother av Meg Mason, men faktum är att den inte alls är speciellt lättsam om än väldigt bra. Jag tar därför väldigt gärna emot på bra och lättsam litteratur, då jag har ett gäng halvlästa som jag gett upp. Det är förresten också något som är viktigt för att få igång läsningen, att ge upp böcker som faktiskt inte lockar till läsning.

Vad är ditt recept för att få igång läsningen?

Photo by Deva Williamson on Unsplash

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: