Er tredje man

Denise Rudbergs släppte just den fjärde delen i serien Kontrahenterna och då passade jag på att läsa bok nummer tre med titeln Er tredje man. Jag ska villigt erkänna att det tog tid innan jag vågade mig på serien, men redan en bit in i första boken var jag fast. Det är underhållande, spännande och faktiskt också historiskt intressant. Dessutom är de tre huvudpersonerna Signe, Iris och Elisabeth väldigt trevliga att följa. I den tredje boken har det hunnit bli sommar och året är 1941. Signe bor i professor Svartströms sommarhus i skärgården och mår bättre än på mycket länge. På kvällarna kommer professorn dit och på helgerna får de ibland besök av Iris och hennes pojkar. Signe går helt upp i hushållsarbetet och trivs med det.

Elisabeth och Iris arbetar även sommartid på Karlaplan 4 där signalspanarna håller till och Iris får ett särskilt uppdrag knutet till SMHA, föregångaren till SMHI. Elisabeth bor fortfarande hemma, men bröllopet med Dinty hägrar, inte för att hon är förälskad utan för att hon vill slippa sina föräldrar. Arrangemanget med Dinty passar dem båda och genom kontakter får de en ännu finare våning än den de börjat renovera. Även Elisabeth har en fantastisk sommar och egentligen trivs Iris ganska bra med livet hon också. Självklart är hon fortfarande orolig över vad som hänt hennes man och systerns stundande bröllop då hon ska gifta sig med en högt uppsatt nazist skrämmer henne. Sommaren 1941 är tiden för Midsommarkrisen och Sverige befinner sig i ett minst sagt komplicerat politiskt läge. Vissa extra soliga dagar är det svårt att tänka sig att världen står i krig, men sanningen är att tyskarna kommer allt närmare.

En dag tog det att smälla i sig Er tredje man och jag var lockad att direkt påbörja Den fjärde doktrinen för att få veta hur allt fortsätter. Nackdelen med att göra det är att jag får vänta så förtvivlat länge på nästa bok. Några veckor ska jag suga på karamellen, men sedan kan jag nog inte hålla mig längre. Jag rekommenderar verkligen den här bokserien för den som vill ha något bra och lättläst att läsa i solstolen.


Om boken

Er tredje man av Denise Rudberg, Bookmark förlag, (2021), 297 sidor

Del tre i serien Kontrahenterna.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: