Veckans kulturfråga v.23 2022

Efter att Andy Fletcher, en av mina största tonårsidoler, gick bort har jag funderat mycket över förlusten av kulturella personer och vad det innebär i form av avsaknaden av ny musik och nya böcker. Veckans kulturfråga handlar om kulturpersonligheter som avlidit eller slutat skapa. Det är alltså fritt fram att önska nya verk av personer som omöjligen kan skapa något nytt.

Vilka kulturella personer önskar du dig nya verk av?

En författare jag verkligen saknar är Bodil Malmsten. Jag läste i princip allt hon skrev och har möjligen någon oläst pjäs kvar, men inget annat. Visst håller hennes dikter för många omläsningar, men jag saknar henne och vill ha mer. Gärna diktsamlingar, men ännu hellre fler romaner. Jag vet att hon kämpade många år med en som aldrig blev färdig. Glädjande nog hittade jag dock en fin utgåva av hennes samlade noveller och där finns några olästa texter. Ska införskaffas!

En helt annan sorts författare var Stieg Larsson. Tänk om han hade fått vara kvar och uppleva den succé som hans trilogi fick. Undrar också om han hade skrivit vidare och vad han sagt om att andra författare gjort det som han inte kunde. Nu har jag inte läst de böcker David Lagercrantz författat i serien, men något säger mig att Stieg Larsson inte hade gillat jakten på pengar och berömmelse. Hade han själv skrivit en fortsättning hade chansen varit större att jag läst. Trilogin var trots allt ganska bra innan hypen förstörde allt.

Ofta undrar jag vad som hade hänt om John Lennon fått leva. Om inte annat hade han med säkerhet spelat en viktig roll i samhällsdebatten, men självklart hade jag velat ha mer musik också. Lennon var bara 40 år när han dog och hade kunnat vara aktiv i många år till. Kanske fortfarande.

När jag och yngste sonen åkte bil igår lyssnade vi på Nirvana och konstaterade att det också är ett band vi gärna fått mer musik av. Det var liksom Kurt Cobain och hans röst som var grejen. Foo Fighters har jag aldrig tyckt lika mycket om.

4 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.23 2022”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: