Den glömda kokboken

Kanske är huvudpersonen i Christoffer Holsts nya bok Den glömda kokboken faktiskt maten, för oj vad det lagas och äts genom hela boken. Huvudpersonen Max är restaurangkritiker och en ansedd sådan, men på senare tid har alkoholen kanske fått ta mer plats än maten. Hans supande har eskalerat sedan hans flickvän gjorde slut och nu har han tappat kontrollen. Det har gått så långt att mostern, som han bor hos, inte vill ha honom kvar och dessutom får han sparken från sitt jobb. Det är ingen överdrift att säga att Max befinner sig på botten.

Max flyttar in i sin mosters ateljé och någonstans vill han väl ta tag i sitt liv, men han förmår inte riktigt. Bland böckerna hittar han en gammal receptbok som tillhört hans mamma. Spännande recept som verkar ha varit långt före sin tid. När det gäller mat gillar Max både det nyskapande och det traditonella och en av hans favoritkrogar är den anrika bistron Lilla Champen. Där träffar han servitrisen Olga, som får stor betydelse för berättelsen.

Parallellt med Max ganska eländiga liv får vi följa hur Kicki år 1989 lämnar småstaden för ett sommarjobb på just Lilla Champen. Hon ska bo hos sin faster Elise och är så bortkommen när hon når Stockholms central att hon inte ens vet hur hon ska ta en taxi. Istället ringer hon Elise från en telefonkiosk och blir upphämtad direkt. Det är också Elise som ordnat jobbet åt Kicki. Hennes vän Gaston driver Lilla Champen och de behöver fler servitriser. Att träda in på Lilla Champen är att träda in i en ny värld för Kicki och hennes liv förändras helt under några sommarveckor.

Det är något speciellt med Christoffer Holsts sätt att skriva. Karaktärerna blir levande, kanske för att de har fel och brister men också fina sidor. Vissa saker som händer är helt otroliga och ganska ologiska, men jag accepterar dem utan att tveka. Det är trevligt att läsa om den värld Holst skapar, även om jag aldrig hade klarat av att befinna mig där i verkligheten. Max är t.ex. intressant att läsa om, men att umgås med? Nej, aldrig. För den som söker en lättläst bok med ett rejält innehåll och massor med god mat är Den glömda kokboken perfekt läsning. Jag rekommenderar den varmt!


Om boken

Den glömda kokboken av Christoffer Holst, Lovereads, (2022), 320 sidor

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: