Fem nya externa ledamöter utser nobelpristagare

Idag presenterades fem personer som föreslås delta i arbetet med att ta fram nobelpristagaren i litteratur de närmaste två åren. Det är Nobelstiftelsen som presenterat namnen och meningen är att dessa externa ledamöter ska arbeta tillsammans med de fem akademiledamöter som nu ingår i Nobelkommittén.

De externa ledamöter som idag offentliggjorts är författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist samt kritikern och översättaren Henrik Petersen. Jag ska villigt erkänna att min kunskap om de tre som inte är författare är synnerligen begränsad, men på pappret låter det som fem vettiga val.

De fem ordinarie ledamöter från Svenska Akademien, som sedan tidigare sitter i Nobelkommittén, är Horace Engdahl, Per Wästberg, Anders Olsson, Jesper Svenbro och Kristina Lugn och spontant känns det skönt att den gruppen blir mer heterogen både gällande kön, ålder och bakgrund. Dessutom känns ett Nobelpris i litteratur nästa år lite mer sannolikt, förutsatt att Svenska Akademien accepterar Nobelstiftelsens förslag, trots att de avvisade det i somras.

2 reaktioner på ”Fem nya externa ledamöter utser nobelpristagare”

  1. Spännande drag. Akademin har väl inte så mycket att välja på om de vill ha inflytande över Nobelpriset i litteratur överhuvudtaget? Hoppas Leandoer får skriva prismotiveringen, han formulerar sig så vackert.

    1. Har läst alldeles för lite av Leandoer, men sett honom i många fina litteratursamtal. Han ger ett kunnigt och sympatiskt intryck!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: