Kanonkalendern del 6

6

Ibland behöver jag och kanske vi alla, läsa böcker som faktiskt berättar om ett samhälle som är obehagligt och som finns på riktigt. När det kommer till sakprosa har jag favoriter som Niklas Orrenius, Tina Thunander, Lena Sundström, Gellert Tamas och Elisabeth 9789100132965Åsbrink, som alla skriver bra och viktiga böcker. En av de sakprosaböcker jag tycker är kanske viktigast och bäst är dock skriven av Katarina Wennstam och heter Flickan och skulden. Boken kom ut för första gången 2012 och kom ut i en ny, reviderad utgåva 2012. Den ger en smärtsamt klar bilder över hur mycket vi har kvar innan vi har ett jämlikt och jämställt samhälle när det handlar om sexualitet. Vi är många gånger så fixerad vid vad flickan gör för att bli våldtagen och vad hon borde förändra, istället för att fördöma våldtäkten i sig och våldtäkten som handling. Rättssystemet bygger på att studera minsta lilla detalj som handlar om flickan, medan pojken kommer undan med den ena ursäkten dummaren än den andra. Flickan och skulden är en bok som absolut alla borde läsa. Det är en viktig och angelägen bok.

Även fortsättningen En riktig våldtäktsman är viktig, för att motverka bilden av våldtäktsmannen som någon som tillhör ”de andra” och som är genuint ond. En våldtäktsman kan vara en helt ”vanlig” kille och det är då många tar hans parti, snarare än flickans. Det är flickan som får stå där med skammen och skulden. Detta utreder Katarina Wennstam ännu mer i Flickan och skammen, som kom ut tidigare i år.

2 reaktioner på ”Kanonkalendern del 6”

  1. Jag tycker Wennstam skriver väldigt bra och skulle önska att hennes böcker blev obligatorisk läsning i gymnasiet.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: