Tio bra böcker för unga

portletResources

Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker. Jag tänkte bidra med en lista hyfsat färska och mycket bra böcker. Som vanligt har jag läst fler böcker av kvinnor än män, men så ser det lite ut i genren också.

Du, bara, Anna Ahlund (2016) handlar om John och Frank och att våga vara kär. Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. (Unga vuxna)

Djupa ro, Lisa Bjärbo (2015) handlar om en grupp vänner som kommer tillbaka hem för att begrava en vän. Starkt om sorg, vänskap och kärlek. (Unga vuxna)

Jag lever, tror jag, Christine Lundgren (2016) handlar om Kim som under våren i trean mister sin bästa vän Moa. Mycket stark bok. (Unga vuxna)

M varken mer eller mindre, Petra Backström (2016) handlar om Maj som är 19 år och har ett minst sagt komplicerat kärleksliv. Underbart frispråkigt. (Unga vuxna)

Om jag var din tjej, Meredith Russo (2016) handlar om Amanda, som tidigare var Andrew men är för övrigt en befriande normal kärlekshistoria. (Unga vuxna)

Onanisterna, Patrik Lundberg (2014) om hur Kim försöker hitta sig själv och flyr småstaden för Malmö. (Unga vuxna)

Som eld, Sara Lövestam (2015) handlar om Lollo och Anna, som blir förälskade i varandra trots att de är väldigt olika. En fin bok om kärlek och klass. (12-15)

Som stjärnor i natten, Jennifer Niven (2015) tar upp det svåra ämnet psykisk ohälsa, men är också en fin skildring av vänskap och kärlek. (12-15)

TIFO, Josefine Lindén (2016) en bok om Tanya, Isak, Fredrik och Oday som delar passionen för fotboll. (Unga vuxna)

Tio över ett, Ann-Helén Laestadius (2016) är en berättelse om Kiruna, staden som måste flyttas för att inte rasa. Maja bor precis över gruvan och har svårt att slappna av. (12-15)

 

 

7 reaktioner på ”Tio bra böcker för unga”

 1. Verkar vara bra tips. Jag känner till alla utom TIFO, när jag kollade upp den så såg jag att den inte hade kommit än så kanske inte så konstigt att jag inte har koll på den.

  Jag har dock bara läst två av böckerna på din lista men de kan även jag rekommendera. Du, bara läste jag förra veckan.

  Som stjärnor i natten knockade mig totalt och jag stortjöt 🙂

  1. Alltså nu kollade jag fel TIFO har ju visst kommit ut. Det är bara jag som totalt missat den då….Som skolbibliotekarie får jag nu skämmas 🙂

   1. Inte skämmas, men läsa tycker jag att du ska göra! Hade några invändningar, men det är en bra bok och i en genre som behövs.

 2. Har läst 5/10 och skriver under på att de är fantastiska! Resterande 5 har jag på min att-läsa-lista 🙂

  1. Håller på med Jack nu, den är också himla bra. Utspelar sig dessutom i Göteborg och det är alltid trevligt.

 3. Åh, den har jag också tänkt läsa. Fast varje gång jag ser den kan jag inte låta bli att tänka på Peter Barlachs Fifteen love. Omslagen är lite väl lika…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: