Hur vill du ha din sanning?

Den här veckan handlar Kulturkollos tisdagsutmaning om fakta i olika former och frågorna är följande:

1. Vilken är din favoritform för fakta? Dokumentärfilm, vetenskaplig avhandling, föreläsning …?

Jag läser mest facklitteratur för att utvecklas yrkesmässigt och hyser en kanske osund kärlek till Skolverkets rapporter. Ofta är de bra sammanfattningar, som får mig att hitta in till nya fortbildningsområden. Jag tycker också om att läsa reportageböcker, för nöjes skull, men det sker sällan tyvärr. Tre bra sådana presenteras här idag. Dokumentärfilmer gillar jag i teorin, men ofta blir jag för rastlös för att orka se en hel film. Då får den vara riktigt bra. Serier med kortare avsnitt funkar bättre.

2. Berätta om en riktigt minnesvärd kulturell faktaupplevelse (en teaterpjäs baserad på en sann händelse, en fantastisk bok eller något helt annat)!

De hatade: Om radikalhögerns måltavlor av Magnus Linton är en riktigt bra och skrämmande bok, som fick mig att inse hur illa det står till politiskt i vissa delar av Europa. Jag berördes också mycket av Gellert Tamas Lasermannen, som ger en bild av ett Sverige som tyvärr verkar vara på väg tillbaka.

En skrift som var en riktig ögonöppnare är Yvonne Hirdmans artikel om Genussystemet, som publicerades 1988 och är en förklaringsmodell kring genus och jämställdhet som jag tycker är mycket intressant. Den är (tyvärr) fortfarande aktuell och senast idag diskuterade jag den med en elev som använder Hirdmans teorier i sitt gymnasiearbete.

Hur vill du ha din fakta? Svara gärna på frågorna du också!

 

4 reaktioner på ”Hur vill du ha din sanning?”

  1. 1. Definitivt bok.
    2. Håller med om att boken Lasermannen var fantastisk. Kände även att jag lärde mig mycket av En av oss.

  2. Jag måste erkänna att jag är alltför dålig på att läsa böcker om verkliga händelser/personer. Den senaste tiden har jag fått Bombmannens testamente rekommenderad från flera håll. Jag kanske borde läsa den och därmed vidga mina läsvyer lite. /Jenny

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: