När biografier förstör

söderberg

Hjalmar Söderberg är en av mina absoluta favoritförfattare. Om någon tvingar mig att välja en favoritbok blir det Den allvarsamma leken, som trots att den kanske inte drabba mig lika hårt när jag läste om den för något år sedan, är det ändå en fantastisk bok. Jag tycker också väldigt mycket om Doktor Glas och många av hans noveller är bland de bästa noveller som skrivits.

Nu när Kulturkollo har verklighetsvecka tänkte jag förbereda mig genom att läsa boken Märta och Hjalmar Söderberg – En äktenskapskatastrof. Det borde jag kanske inte gjort. Det är liksom svårt att beundra Hjalmar Söderberg så mycket längre och då har jag ännu inte kommit till den passage som Anders Q Björkman varnar för här. I sin bok hävdar Johan Cullberg och Björn Sahlin att Söderberg fick sin fru Märta inspärrad för sinnessjukdom, trots att hon inte kanske var vansinnigt jobbig, men inte vansinnig. Han gjorde det för att bli fri att gifta om sig. Jag tycker kanske att det gör honom vansinnig och har svårt att läsa vidare, men tar några sidor i taget med målet att läsa ut boken.

Kanske är det vad som skrämmer mig med biografier, att sanningen som avslöjas inte alltid är den en vill ha. Jag får se om det någon gång blir ett regelrätt inlägg om Märta och Hjalmar Söderberg – En äktenskapskatastrof och om den blir utläst.

3 reaktioner på ”När biografier förstör”

  1. Jag har den hemma som bibliotekslån, men drar mig för att läsa den. Vill ju kunna säga att jag med hundra procents säkerhet kan separera verken från författaren som privatperson, men tänk om det inte blir så? Gillar ju Söderbergs böcker, men jag behöver ju inte gilla mannen Söderberg, men ibland solkar det ena ner det andra. Får se om jag törs läsa om äktenskapskatastrofen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: