Den fallande detektiven

13057049223_610f1f8718_z

För andra gången får vi möta den trasige Leo Junker, som mår lite, lite bättre, men fortfarande har en del att ta tag i. Christoffer Carlsson låter Den fallande detektiven ta avstamp i ett samhälle vi lever i och upplever just nu. Thomas Heber, en forskare som inriktat sig på att kartlägga och intervjua svenska extremister såväl till höger som till vänster, mördas och Junker ska utreda fallet tillsammans med Gabriel Birck. Ganska snart tas fallet i från dem och Säpo gör entré. Självklart är varken Junker eller Birck särskilt sugna på att släppa utredningen och då de dessutom har kontakt med en av de personer Heber intervjuat vet de att de kan få tag på information, som kanske kan leda dem rätt.

Vi får träffa en rad unga män och kvinnor som i sin övertygelse tar till våld för att förändra. Problemet är aktuellt och Carlsson visar på den förenkling av verkligheten som många, även poliser, ägnar sig åt. Det är intressent att flera perspektiv finns och flera av historierna är riktigt gripande. Hebers interjufall går från att vara ett nummer, till att bli något annat. En riktig människa av kött och blod, om än med åsikter som är mer eller mindre rumsrena.

Enda invändningen jag har mot Den fallande detektiven är egentligen att det går lite snabbt i slutet, då alla trådar ska knytas ihop, men det är absolut en av de bästa och mest aktuella deckare jag läst i år. Carlsson har en förmåga att skapa en stämning som på samma gång är hemsk och varm. Fallet i sig är självklart brutalt, Junker är en trasig och deprimerad jävel, men det märks att Carlsson tycker om sin karaktär och han lyckas göra en på ytan ganska stereotyp huvudperson till något mycket mer. Jag ser fram emot att möta Leo Junker igen.

Förra sommaren presenterade jag 20 svenska författare under 40 (några har fyllt nu och listan borde kanske uppdateras) och spådde då att Christoffer Carlssons karriär skulle ta ett rejält kliv och jag fick rätt. Hans tredje bok Den osynlige mannen från Salem tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets svenska deckare 2013 och imorgon gör han dokusåpadebut i Svt:s serie Deckarna, som DN kallas ”gruppterapi för deckarförfattare”. Jag tycker att det låter som en trevlig programidé och kommer absolut att titta (förutsatt att vi fått igång tv och/eller internet i nya huset). Har du ännu inte läst något av Christoffer Carlsson tycker jag absolut att du ska göra det snarast.

10 reaktioner på ”Den fallande detektiven”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: