Angelägen och smärtsam läsning

När vår gymnasiebibliotekarie presenterade böcker för ett par veckor sedan berättade han om boken De hatade: Om radikalhögerns måltavlor av Magnus Linton. Han menade att alla borde läsa den här boken för att få större kunskaper om vad som egentligen håller på att hända i Europa och jag håller med. Det här är en bok som alla borde läsa. Tungt ämne förvisso, men Linton har skrivit en lättillgänglig reportagebok som för den saken inte saknar djup.

Magnus Linton påpekar att hans bok gått snabbt att skriva och att han inte utger sig för att ge en helhetsbild av xenofobin i Europa, snarare exemplifiera och det gör han genom tre reportage som handlar om Ungern, Holland och Utøya.

Om Ungern visste jag väldigt lite och blev helt chockad under läsningen. Jag har resan skrivit lite om mina tankar här, men kan inte låta bli att upprepa en del.

Det nationalistiska partiet i Ungern heter Jobbik. Ett nyfascistiskt parti vars största fråga är ”zigenarfrågan” och de är beredda att gå skrämmande långt för att få bort folkgruppen från sitt land. Inte genom utrotning märk väl, men genom att på alla sätt göra livet omöjligt för människor med romskt ursprung.

Regeringspartiet Fidesz är inte lika extrema som Jobbik, men har helt klart en nationalistisk agenda. Resultatet blir ett land som på mer än ett sätt doftar 30-tal. Eller ska jag kanske säga stinker?!

Ungern är idag ett land där historien och undervisningen skrivs om för att passa de nynationalistiska politiker som har makten. Ett land som präglas av lögner, propaganda och rädsla. Där yttrandefriheten är strypt och kyrkan är en del av den nationalistiska kampen. Där en paramilitärisk gren av det nationalistiska partiet Jobbik patrullerar gatorna i sina uniformer.

Lintons reportage handlar främst om staden Gyöngyöspata där det bor många romer och där Jobbik har stor makt. Att sätta likhetstecken mellan romer och kriminella tycks vara helt okej, även Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjorde det för ett par år sedan och visst är det så att fattigdom driver många till kriminalitet och visst är det så att brottsligheten minskat sedan Jobbiks militärer börjat patrullera gatorna. Frågan är om det är en lösning som kan ses som hållbar. Mitt svar är utan tvekan nej.

I dagens DN skriver Peter Wolodarski i sin söndagskrönika om just Ungern och  det ledande ungerska partiet Fidesz, ett helt klart antidemokratiskt och antipluralistiskt parti. Ett parti som sitter i samma EU-grupp som Moderaterna som Wolodarski tycker borde protestera mot hur Fidesz styr Ungern.

Den mest illavarslande utvecklingen i Europa just nu sker i Ungern, ett land som under premiärministern Viktor Orbán och hans parti Fidesz börjar fjärma sig från demokrati, yttrandefrihet och pluralism

De alarmerande signalerna är så många att ingen demokratiskt sinnad person kan vända bort blicken.

Ändå är det just vad de svenska moderata gör då de kallar Fidesz för ”våra politiska vänner”.

Magnus Linton tar oss sedan med till Holland där det är muslimerna som utsetts till syndabock av partiet PVV med ledaren Geert Wilder i spetsen. Som alla vet kommer alla muslimska kvinnor att föda 10 barn och målet är att muslimerna ska ta över Europa. Det är förresten därför de flyr hit, allt enligt en konspirtationsteori som en rad högerextrema partier i Europa svalt med hull och hår. Planen partierna följer är att de genom att tömma Europa på muslimer kan rädda kontinenten från undergång. Jag ställer mig frågande till hur detta konkret ska gå till utan en regelrätt utrotning, men några svar på detta ger extremhögern inte.

Utvecklingen i Holland liknar mer utvecklingen i flera västeuropeiska länder där kampen mot islam och mot mångfald är extremhögerns primära mål. Även Anders Behring Breivik trodde på detta och inspirerades mycket av Geert Wilder. Någor som Wilder helt tar avstånd ifrån. Att han ser som sin viktigaste uppgift att kriminalisera islam har ingenting med antidemokrati att göra.

Sista avsnittet i boken handlar om just ABB och Linton försöker förklara varför han inte ska ses som en ensam galning, utan som en del i ett mycket större politiskt sammanhang där hatet inte bara gäller islam utan också feminister och vänsterpolitiker i allmänhet. Den värsta sorten är svartskallemarxisten där två hemska saker kombineras. Är denna person också en kvinna blir det riktigt illa. Kvinnor ses visserligen allmänt som förrädare då de oftare röstar vänster och dessutom oftare är feminister.

Ali Esbati är en av svartskallemarxisterna som ABB ville döda på  Utøya och han får därför självklart utrymme i boken. Kanske borde han fått det ändå, då han envist proklamerar att hålla fokus på de områden där partier som Sverigedemokraterna inte har mycket att säga och därför flytta fokus från de områden där de låter högst. Jag tror att Esbati har rätt och hoppas att andra svenska politiker inte väljer att spela Sverigedemokraterna i famnen, eller ännu värre ta över deras frågor, vilket hänt i t.ex. Danmark.

Det blev ett långt inlägg det här, men De hatade är en bok som föder många tankar. Jag rekommenderar definitivt att ni alla ska läsa den.

9 reaktioner på ”Angelägen och smärtsam läsning”

 1. Tro inte på allt du läser. Källkritik är en mycket bra tillvägagångssätt och Linton ägnar den inte en tanke. Jag tog mig mödan att kontakta Zsolt Enyedi, den statsvetare som enligt Linton anser att statstjänstemän har blivit avskedade för att de är judar. När professor Enyedi har fått veta att hans ord blivit återgivna på detta sätt (läs s. 31), så blev han mycket upprörd och kontaktade Linton för RÄTTELSE. Linton publicerade en FÖRTYDLIGANDE i DN, där han la alla missförstånd på läsaren. Så det är du och jag som är idioterna som inte förstår att det är en annan källa som åsyftas…
  En annan källa, GM Tamás som sägs jobba på Centraleuropeiska Universitetet är helt okänd för personalen där. Jag vet, jag har sökt honom på telefon, ingen har nån kännedom om att han jobbar där.

  Sedan blir det ännu mera intressant hur Linton ”skippar” andra källor han borde tagit upp. Som t.ex. Járóka Lívia, själv rom som är europaparlamentariker för den Fidesz Linton inte har höga tankar om.

  Sen så vill jag be dig att med bevis styrka vad du menar med: ”ett helt klart antidemokratiskt och antipluralistiskt parti”. Visste du att det sitter 2 st partier i den ungerska regeringen; Fidesz och KDNP. Redan detta går klart mot tesen ”antipluralistiskt”. Likaså det romstrategi som på EUnivå är initierad av just Fidesz är bevis mot detta.

  Du skriver själv om att högerextremister har svalt saker med ”hull och hår”, men du är inte så värst kritisk mot plattityder och fördomar som serveras, förutsatt att de låter bra och är i linje med vad du TROR.

  Peter Wolodarski serverar sina åsikter, oförankrat i specifik bevisning (hänvisning till lagparagrafer, specifika rättsfall). När specifika saker påpekas så har vi, exilungrare försökt gå i replik mot dessa skriverier. Och då händer något ”underligt”. Våra repliker stoppas, våra debattinlägg likaså. SvD, DN, GP, expressen. Detta sker systematiskt. Och dessa skribenter kära O orerar om demokrati… Man blir spyfärdig alltså.

  Var kritisk! Bilden om Ungern är falsk. Det säger vi, som läser även ungersk press och hindras i Svensk press.

  1. Jag är kritiskt och mot partier som begränsar vissa människors rättigheter är jag extra kritiskt. Och med antipluralism menar jag alltså jakten på romer inte antalet partier i Ungern.

   1. Sådan kritik är välkommet. Så här får du något att fundera på.

    1. Varför ges inte kritiken mot Ungern och Regeringen Orbán i specifika exempel?

    2. Varför lyste kritiken med sitt frånvaro under socialisternas välde, då fredliga demonstranter sköts på gatorna? Bevis ser du här: http://www.pestylaszlo.com/index_eng.html
    Gröna, socialistiska och liberala Europaparlamentariker röstade ner alla förslag till granskning av detta. Samma människor är skarpa i sin kritik mot Ungern NU.

    1. Nu är ändå nu och att det ska vara okej med antidemokratiska krafter nu för att de tidigare funnits i andra skepnader är inget argument. Ungern har ett komplicerat förflutet, vilket inte ger den nuvarande regeringen större rätt att göra livet omöjligt för utvalda grupper i landet. Att någon bland dem är rom själv gör det inte heller försvarbart. Nu handlar Lintons bok specifikt om nationalistiska partier och reportaget koncentrerar sig därför på Jobbik där det ges en rad specifika exempel. Eller menar du att alla beslut som Linton tar upp i sin bok om beslut som försvårar för romer och om hur Jobbiks paramilitära gren arbetar bara är falskt förtal? En fråga jag har är varför alla som skriver kommentarer till fördel för xenofoba partier aldrig länkar tillbaka till egen blogg eller liknande utan förblir anonyma?

     1. Det är just de antidemokratiska krafterna som anför kampanjen mot Ungern. Om det nu är så antidemokratiskt i Ungern I DAG, hur kan det komma sig att oppositionen kan ha fria demonstrationer i Ungern, utan att bli skjutna som du har sett på filkklippet jag bifogade? Om det var så mycket bättre förr, varför sades inget om hur polis i säkerhetstjänst under 2006 trakasserade högersinnade journalister och kom hem till dessa för att varna dem om vad som skulle hända om de fortsatte att rapportera som de gör.
      Om det är så odemokratiskt, hur kan det komma sig att gemene man kan vända sig till författningsdomstolen med klagomål; en möjlighet de inte ens hade innan 1/1 2012.
      Hur kan det komma sig att vi var tvungna att vänta ända tills 1/1 för att ha en laglig möjlighet att åtala kommunister för brott mot mänskligheten begångna efter 1956?

      Romerna har sedan 1990 haft en sämre och sämre situation. Det är först NU det finns en nationell strategi för att få dessa människor in i arbete, dvs få dem in i samhället! Socialisterna har inte gjort ett skit mellan 2002 – 2010 förutom att plundra statskassan. Det är märkligt att Linton glider förbi denna fråga, det är skamligt och falskt.

      Vad jag menade i min kritik och det hoppas jag framgick med önskvärt tydlighet – är att Linton dels inte visar hela sanningen, dels presenterar en svart och vit bild som måhända går hem hos massan han ämnar hetsa, dels att han visar en förljugen bild när han lägger ord i munnen på sina källor som de inte ens har sagt. Jag har hittils granskat två av hans källor, och resultatet är hittils förödande. Jag är heller inte impad av Lintons sätt att hantera sina källor eller läsare, när han lägger ord i munnen på källorna de inte har sagt och sedan på ett ryggradslöst sätt lägger missförstånden på läsarna, trots att källan kräver RÄTTELSE! Du har skrivit om oseriösa författare, det är här det börjar bli dags att ifrågasätta hur seriös Linton är.

      Linton är inte ute efter helheter, han är inte systemteoretiker som vi lärare, han är inte seriös med sin undersökning som en naturvetare. Han går in i sin undersökning med en klar slutsats, tar bara upp bevis han kan passa in i sin hypotes och kränger så många svarta och bruna skjortor på ungrare han bara kan. Och med tanke på att vi är en grupp som systematiskt har blivit tystade i svensk press så är det dags att påpeka det problemet!

      Jag skriver inte om Jobbiks eller Ungerska Gardets eller Véderös verksamhet av en enkel anledning; jag håller inte med om deras ideologi och håller på förekommen anledning inte heller reda på deras aktiviteter. Jag har också i mina brev till journalister varit starkt avståndstagande och fördömmande mot xenofobiska ungrare. Jag ifrågasatte kritikens riktighet och dess bevekelsegrunder; detta kan aldrig göra mig xenofob och jag tar alla sorters hoplklumpning med dessa slödder som en förolämpning!

      Vill du ta del av min blogg så har du länken ovan, där kan du även följa viss korrespondens. Läser du min blogg borde min politiska ställningstagande vara ganska solklar. Den är mycket långt ifrån de överstatliga faschistoida tendenser som numera florerar i EU – parlamentet…

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: