Det skulle kunna vara så …

… att Peter Englund presenterar årets nobelpristagare i litteratur på torsdag, men jag skulle tippa på att det dröjer någon vecka till och det gör även spelbolagen, då det går att satsa pengar på vem som får Nobelpriset i litteratur fram tills på söndag. Som vanligt är jag förväntansfull. Som vanligt har jag inte läst böcker av så många tänkbara kandidater som jag planerat. Som vanligt tänker jag att jag ska läsa pristagaren. Som vanligt kommer jag troligen att glömma det lika snabbt. Jag hoppas på Afrika i år och kanske allra mest på Assia Djebar, trea på Ladbrokes bettinglista just nu. En viktig författare, med en unik röst. Får hon det inte, så önskar jag att det blir Nawal El Saadawi. Inte för att jag läst mycket av henne, för jag har bara läst en halv bok, men för att hennes röst behövs. Ladbrokes säger Haruki Murakami, som de brukar vid den här tiden på året, men snart kommer det att börja röra sig. Ngũgĩ wa Thiong’o är god tvåa och han får gärna vinna. Unibet placeras samma herrar i topp, men har Ismail Kadaré som trea. Förra året blev det tydligt att det var Alice Munros år, då hennes odds rasade några dagar innan avslöjandet.

Tyvärr är det så att Englund må tala hur mycket som helst om att kön inte har betydelse, men jag ser det som osannolikt att en kvinna skulle få priset två år i rad. Därmed inte sagt att jag mer än gärna vill ha fel. Det handlar inte om kön för mig heller, men om att den som vinner nobelpriset ska berätta historier som fler behöver ta del av, som handlar om de människor som själva inte har möjlighet att skriva och berätta sin historia.

Vem önskar du får Nobelpriset i år?

nobel

9 reaktioner på ”Det skulle kunna vara så …”

  1. Jag håller med Saga, läser hennes ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” just nu och den är ju fenomenal. Annars Assia Djebar eller Colm Toibín av de jag läst och som finns på oddslistorna

  2. Ja, det brukar ju talas om Joyce Carol Oates ibland, men en nordamerikansk kvinna borde vara det mest osannolika av allt, med tanke på Munro förra året. Skulle vara roligt om någon yngre fick det. Chimamanda Ngozi Adichie kanske. Men förmodligen blir det nog någon med fler skrivna verk bakom sig.

  3. Nawal El Saadawi som skriver med kropp och känsla, och som dessutom är en mycket modig människa.

  4. Eftersom det är för få kvinnor som hittills fått detta pris så bör det bli en kvinna även 2014 o 2015…………..Vore väldigt roligt om det blev……Adichie….Nawal eller Niekerk Tyvärr har jag ingen kvinna från något Nordiskt land på förslag

  5. Jag säger som vanligt en kvinna från något afrikanskt land (gärna söder om Sahara). Det är ju för tidigt för Chimamanda Ngozi Adichie men snart så 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: