Några litterära aha-upplevelser

Veckans bokbloggsjerka handlar om viktiga böcker och Annika ställer följande fråga:

Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?

Jag kommer att tänka på några guldkorn, några tillfällen då litteraturen på något sätt påverkat mig rejält. Den har gjort mig till bland annat humanist, feminist och lyrikälskare.

Säga vad man vill om Kulla-Gulla, men det hon lärt mig är att värna om de svaga och att alltid se det goda i människor. Ibland kan både hon och jag vara väl naiva, men hellre det än att vara cynisk.

Jag kom för första gången i kontakt med Yvonne Hirdmans teori om genussystemet, då jag skrev en B-uppsats om könsroller i läseböcker 1997. Det är egentligen en ganska kort artikel, som publicerades i Kvinnovetenskaplig tidskrift 1988, men den förändrade för alltid min syn på världen.

Något år senare upptäckte jag Tomas Tranströmer, då Gunnar D Hansson, vår lärare på litteraturvetenskapen, spelade en knastrig LP-skiva där Tranströmer själv läste ÖstersjöarEtt oförglömligt ögonblick, som jag visserligen redan skrivit om ett par gånger.

 

3 reaktioner på ”Några litterära aha-upplevelser”

  1. Den spelade Gunnar för oss också, dock från CD-skiva 😉 Jag minns att jag förtrollades av den redan från början.

  2. Vad roligt att du just nämner Kulla-Gulla. Jag läser den serien parallellt med andra böcker, har nu kommit till ungefär halva serien. Fick den högläst för mig som barn och nu är det alltså återigen dags. De böckerna är ju väldigt annorlunda mot annat man läser, för att inte tala om språket.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: