Snart får vi de nominerade

I morgon avslöjas vilka titlar som nominerats till Augustpriset. Presskonferensen inleds 12.15. Till min bestörtning läste jag att Jonas Hassen Khemiris fina bok Jag ringer mina bröder inte kommer att kunna finnas bland de nominerade, då förlaget glömt bort honom. Visserligen har han ganska nyss bytt förlag, men ändå. ”En oförlåtlig miss” kallas det och jag är benägen att hålla med.

Annars brukar de stora förlagen anmäla alla sina nyutgivna, svenska böcker. Vad jag inte visste är att anmälningsavgiften per bok är 700 kronor, vilket kan få vissa medelstora och mindre förlag att bara skicka in ett mindre antal böcker. Visserligen finns det säkert böcker som ganska självklart inte kommer att nomineras till Augustpriset, trots att de är bra böcker. Frågan är om man vågar chansa?

I år har sammanlagt 421 titlar skickats in för bedömning och det är ganska jämnt mellan de tre klasserna, men en liten övervikt för de två skönlitterära klasserna. Eller kanske är det så att barn- och ungdomspriset även kan gå till en fackbok?

Här hittar du årets jurygrupper. Hur coolt hade det inte varit att delta i en av dem?!

 

 

10 reaktioner på ”Snart får vi de nominerade”

  1. jag läste just en intervju någonstans, Svd el DN, där det stod att även om en titel inte nomineras av sitt förlag kan den ändå bli nominerad.
    Kanske tur för Jonas som verkade lite ledsen:)

    1. Såg också det, men det verkar inte vara så att Jag ringer mina bröder kommit med ändå, eller? Hoppas att jag har fel!

  2. Ska sitta bänkad. 🙂

    Jag tror att ”Skriv om och om igen” Vann pris i fackboksgenren fast den var riktad till barn/ungdom.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: