Tankar om Augustpriset

Jag hann inte lyssna färdigt på presskonferensen där de nominerade till Augustpriset avslöjades. Hade en lektion som jag tyvärr var tvungen att vara lärare på. Eller tyvärr är fel ord, då vi hade en riktigt bra lektion, men jag fick läsa om de nominerade böckerna efteråt. Dagens i-landsproblem, trots att spänningen kanske blev lite mindre.

Några nomineringar överraskade mig, både positivt och negativt ska tilläggas. Negativt är visserligen fel ord, egentligen är det snarare böcker jag saknar, än böcker jag inte vill ha med på listan.

De nominerade i klassen skönlitteratur är:

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru är ett roligt val. Jag har bara läst lyrik av Anyuru och imponerats av hans språkliga precision. Därför är jag definitivt nyfiken på hans nya roman.

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson vill jag definitivt läsa. Låter som en nattsvart historia dock, vilket gör att jag skjutit på läsningen lite. Jag har den dock hemma från biblioteket och kommer absolut att prioritera den nu.

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling är en bok jag sneglat på, men inte fastnat för. Det låter på pappret som en riktig augustvinnare, men lockat mig inte jättemycket.

Springa med åror av Cilla Naumann, låter däremot som en bok som skulle kunna passa mig. Har läst och gillat annat av Naumann, men i floden av höstböcker har den liksom glömts bort.

Detsamma gäller Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz av Göran Rosenberg. Jag tror att den är bra och jag vill läsa, men det har liksom inte blivit av. Frågan jag ställer mig är också om Rosenbergs bok sticker ut bland alla andra romaner och biografier om Auschwitz. Om vi får tro Augustprisjuryn så gör den det.

Det känns som om det är hög tid för mig att läsa Sara Stridsberg. Hennes Medealand och andra pjäser tillhör också de nominerade.

Det är mycket storförlag i år. Hela tre titlar från Albert Bonniers Förlag och två från Norstedts.

Själv saknar jag och säkert många med mig, Jonas Gardells bok Torka aldrig tåraar utan handskar: 1. Kärleken, som jag tyckte var fantastisk både innehållsmässigt och språkligt. Lite lyrik är aldrig fel heller, som Diktsamling av Lina Ekdahl.

Och så facklitteraturen:

Att Det enda könet av Katrine Kielos nominerades är egentligen ganska så självklart. Boken har fått mycket publicitet och författaren har valt ett annorlunda sätt att presentera sitt ämne. En kul nominering!

Ur regnskogens skugga är en av få böcker från ett riktigt litet förlag, nämligen Boförlaget Max Ström. Boken är gjord av Daniel Rolander, James Dobreff, Helene Schmitz och Arne Jönsson.

Ännu en titel från Norstedts är Det står en säng här och väntar på dig av Inger Carlberg. Det är en berättelse om Raoul Wallenberg och gällande den boken känns det lite som med Rosenbergs. Hur många gånger kan man trolla fram samma kanin ur en hatt och ändå behålla spänningen?

Den amerikanska högern av Martin Gelin lånade jag just från biblioteket, så den väntaar på iPaden. Låter riktigt intressant, men också väldigt obehaglig. Vill jag verkligen veta hur knäppa de är? Det här är Natur & Kulturs andra nominering.

Att Jag är Zlatan nomineras i fackbokklassen visar att popularitet inte diskkvalificerar. Jag gillade David Lagercrantz sätt att skriva. Han har behållit Zlatans röst, men ändå inte tummat på den litterära kvaliteten. Kan dock tänka mig att en och annan rynkar på näsan åt en här nomineringen.

Sanningens vägar av Monica Lauritzen vill jag absolut läsa. Jag vet allt för lite om Ann Charlotte Leffler.

Storslam för Albert Bonniers förlag även i denna kategori.

Återstår priset för bästa barn- och ungdomsbok.

Jag vet faktiskt inte varför jag inte läst Only väg is upp av Emmy Abrahamsson. Jag gillar ju henne och tycker att boken låter bra. Ibland blir det bara inte av. Så många böcker och så lite tid ni vet. Kanske kan den bota den totala lässvacka som jag hamnat i?

Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall har jag helt missat. Troligen för att den handlar om yngre ungar än mina elever, men på tok för gamla för mina barn. Jag är dålig på mellanåldern helt klart.

Jag älskar Manne av Pija Lindebaum har jag och grabbarna O läst och de gillade den skarpt, trots att de egentligen inte tillhör målgruppen längre. Jag tyckte också väldigt mycket om den. Får se till att skriva ihop ett inlägg om den nu när den är extra aktuell.

Även Elin under havet av Sofia Malmberg vänder sig till dem som är lite yngre än mina elever. Den låter dock ganska åldersneutral och verkar dessutom kunna passa både killar och tjejer. Plus för det. Att det är en grafisk roman gör den extra spännande.

Jag är världen av Mårten Melin fick jag med mig hem från Bokmässan och det lilla jag har läst hittills har imponerat mycket. Kul med en diktbok som är enkel utan att för den delen vara simpel eller banal.

Jag trodde att A B C å allt om D av Nina Ulmaja var en vanlig ABC-bok och har därför avfärdat den lite. Nu läser jag mer om den och inser att det här kan vara en riktigt spännande bok för en språknörd som jag. Och förhoppningsvis även för mina ungar, även om de kanske är lite för små ännu.

Bland ungdomsböckerna saknar jag dock en av årets bästa läsupplevelser Kaninhjärta av Christin Ljungqvist.

Här kan du läsa alla juryns motiveringar. Här kan du höra de nominerades reaktioner. Den 26 november får vi veta vilka böcker som tilldelas Augustpriset.

 

 

 

 

 

5 reaktioner på ”Tankar om Augustpriset”

  1. Carin thiria Bark

    Har just varit o hämtat ”Torka aldrig tårar…” skall läsa först o SVT-playa sedan. Kunde jag, så skulle jag ta en fridag i morgon, säga hej då till familjen, göra mig en liten bricka och HÄNGE mig åt ostört läsande. Suck, vad är väl en bal på slottet!

  2. Jag funderade också på Torka aldrig tårar.
    Ingenbarnsland var inte så svart som jag hade befarat. Det handlar om en överlevare.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: