Dagens EM-böcker Frankrike

Frankrike är ett favoritland när det kommer till fotboll och helt klart när det gäller böcker. Just idag skulle jag dock föredra om de inte plockade några fotbollspoäng alls.

Det går inte att skriva om fransk litteratur utan att nämna Marcel Proust som skrivit mastodontverket På spaning efter den tid som flytt. Jag har endast läst första delenSwanns värld där den berömda Madeleinekakan finns med och jag känner mig inte speciellt sugen på att läsa fler delar.

En av mina franska favoritböcker är den riktigt hemska och sorgliga Pappa Goriot avHonoré de Balzac. Jag gillar också Emile Zolas Thérèse Raquin trots att den är ruskigt osmaklig. Simone de Beauvoirs Det andra könet är också en läsvärd klassiker.

Muriel Barbery föddes i Marocko, men bor i Frankrike och skriver på franska om fransmän i Frankrike. Det borde räcka för att kvalificera sig till det här inlägget eller? Jag absolut älskar hennes Igelkottens elegans, men det är det väl ingen som missat.

Ännu en inflyttad författare är favoriten Nina Bouraoui som föddes i Algeriet. Jag absolut älskar hennes böcker, men kanske är Kärlekens geografi och Våra kyssar är avsked mest läsvärda. Läs dock gärna de självbiografiska böckerna i ordning.

Claire Castillon har skrivit absurda och rappa novellsamlingen  Bubblor och jag vill absolut läsa mer av henne. En annan fransyska som har potential att bli en favorit är Justine Lévy och hennes Vi ses på Place de la Sorbonne har verkligen stannat kvar i mitt minne.

Även Delphine de Vigan tillhör de fransyskor som jag blivit betagen av. Hennes bok No och jag är verkligen riktigt bra. Detsamma gäller Den röda soffan av Michèle Lesbre.

Och fransmännen då?  Eric-Emmanuel Schmitt är en riktigt trevlig författare som jag läst två fina tunnisar av. Kanske är Oscar och den rosa damen den finaste av dem.

I sommar ska jag definitivt läsa De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenassia som har fransk-algeriskt ursprung. Boken utspelar sig i Paris i slutet av 50-talet.

Och så slutligen Jean-Marie Gustave Le ClézioClaude Simon och Jean-Paul Sartre som är tre franska nobelpristagare jag ännu inte läst.

 

8 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Frankrike”

 1. En annan fransk klassiker, som håller, är ”Madame Bovary” av Gustave Flaubert. Lästes, dissikerades och lästes igen på min litteraturvetenskap (1990 var det nog).

 2. S. Finkelstein

  De obotliga optimisternas klubb skall jag hämta på Posten idag. Kanske nåt vi kan utbyta meningar om? Fast jag läser inte lika snabbt som du, så jag behöver några dar på mig.

  1. Nej men hej Finkelstein och välkommen hit. Jag gav upp den här boken halvvägs tyvärr. Det är en riktig tegelsten och energin försvann. Däremot är jag nyfiken på vad du skulle tycka om dagens bok ”Sju år” av Peter Stamm.

 3. S. Finkelstein

  Återkommer kanske till ”Sju år”.
  Håller på att avsluta Bålberget, som jag gärna skulle vilja återkomma till här på din sida. Det finns en del glapp i det narrativa maskineriet, som är värt att diskutera.
  Har på din rekommendation just läst ut Doktor Glas (som jag fick i present tillsammans med en flaska Chablis av två kvinnliga göteborgsförfattare, som du skrivit uppskattande om). Skall följa upp med Gregorius och Mordets praktik. Och be Gud om 25 timmar/dygn.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: