Lucka nummer 22 Lisa Bjärbo

 

Lisa Bjärbo bloggar på fina bloggen Onekligen som jag följt länge. En bra blandning av humor och allvar illustrerat av fina bilder. Böcker skriver hon också, väldigt bra sådana dessutom. Idag får ni träffa henne i lucka nummer 22.

Din första ungdomsbok Det är så logiskt alla fattar utom du utspelar sig i Växjö, där du kommer ifrån. Är den självupplevd?

Nej, fast väldigt mycket i den är ändå hämtat från mitt liv. Huvudpersonerna går på samma skola, på samma café, på samma uteställe som jag själv gick på. Och jag har proppat boken full med allt jag själv gillar. Alla böcker, artister, filmer, godissmaker, läsksorter, skor och så är mina egna favoriter. Och vissa av scenerna som är med i boken har jag varit med om själv. Det finns en Halloweenfest i boken, till exempel. Den har jag varit på, i samma utklädnad som Ester har. Men själva historien om Johan och Ester är påhittad.

Till våren kommer din andra bok för ungdomar Allt jag säger är sant. Vad kan du berätta om den?

Det är en berättelse i jag-form, med huvudpersonen Alicia i centrum. Hon är en tjej med väldigt höga tankar om sig själv, och när boken börjar sitter hon inlåst på en skoltoalett som gått i baklås och tycker att hon är lite för bra för att behöva stå ut med sådant här. Hon vill ut i världen och göra stordåd! Inte sitta på en gymnasieskola och mögla. Fast det blir inte riktigt lika enkelt som hon hade tänkt sig, det där. Jag hoppas att det är en bok som lyckas vara rätt rolig, och ganska sorglig på samma gång.

Du har också skrivit om bilderböcker från förr och jag ser fram emot 70-talsboken som kommer i vår. Hur länge har intresset för bilderböcker funnits?

Alltid, tror jag. Jag har själv väldigt tydliga minnen från många bilderböcker som mina föräldrar läste för mig när jag var liten, och faktiskt har jag aldrig slutat köpa på mig bilderböcker när jag hittat någon jag gillat. Jag har liksom inte kunnat låta bli. Och nu, när jag själv fått barn, har de där böckerna blivit en del av min vardag igen. Det har varit en helt sinnessjukt lyxigt jobb att få jobba med de här bilderboksretro-böckerna och sitta och välja och vraka bland utgivningen och presentera gamla klassiker på nytt.

Jag vet att du också håller på med en bok tillsammans med en annan av mina favoriter, Johanna Lindbäck. Hur är det att skriva tillsammans med någon annan?

Det är fantastiskt! Vi har visserligen bara kommit två kapitel in i boken, så det kanske är liiiite tidigt att utvärdera ännu, men just nu känns det bara fantastiskt. Det är väldigt skönt att ha någon att bolla med, att få respons så fort man skrivit något nytt, och slippa dra hela lasset själv. Det kan så klart uppstå problem som inte skulle uppstå om man skrev själv (typ att man blir osams), men ärligt talat tror jag mest att det kommer att bli kul. Vi är väldigt överens så här långt i alla fall.

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

Jag minns tv-kalendern Trolltider bäst. Jag har inte sett den i vuxen ålder, men då, när det begav sig, och jag såg den som barn: Jag tyckte den var helt magisk.

Vad är det bästa med julen?

Å, allt! Jag älskar jul. ÄLSKAR! Jag är som han i Adolphson & Falks uttjatade låt Mer jul ungefär. När alla andra suckar över butiker som börjar julskylta i oktober blir jag helt lycklig.

Hur firar du?

Jag packar med man och barn och julklappar och åker hem till Småland och firar hos mina föräldrar, med mina syskon. Mamma och pappa bor i ett hus i skogen, och där går vi omkring i fula fleecetröjor och raggsockor och eldar i kakelugnar, dricker vin, rimmar på paket, äter clementiner, spelar spel och väntar på tomten. Det är väldigt mysigt.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

Visst kan Lotta nästan allting, av Astrid Lindgren. Det är en bilderbok, men den funkar för vuxna också. Jag tröttnar i alla fall aldrig på att läsa om när Lotta på Bråkmakargatan fixar en julgran till familjen, fast de är slut i hela stan.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Ja till Liv av Liv Strömquist. Får jag den inte så tänker jag galoppera iväg och köpa den själv innan tomten ens hunnit ut genom dörren. Jag avgudar Liv Strömquist. Alla borde läsa hennes böcker!

 

Klart alla ska läsa Liv Strömquist! Tack så hemskans mycket för att du tog dig tid att julkalendra lite Lisa.  Ha en riktigt skön jul och njut ordentligt!

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: