Böcker växer av samtal

Jag läste Frankenstein av Mary Shelley både då jag studerade engelska och svenska. Jag tyckte om den, liksom jag tyckte om Branaghs film och den tecknade versionen av boken. Till gårdagens bokklubbsträff hemma hos Anna hade jag tänkt läsa om boken, men det slutade med att jag snabbt fick bläddra igenom seriealbumet och lita på mitt goda minne.

Samtalet började lite trevande, men kom igång ordentligt då vi började diskutera romantiken som genre och vad Mary Shelley egentligen ville säga om sin bok. Vi gillade den allihop, men vi gillade inte Frankenstein. Hans förnuftiga vetenskapliga sida verkar vara den han trivs med och så länge han håller distans till monstret fungerar det okej. Någonstans blir det dock för jobbigt och känslosamt och då skiter han bara i allt. Får man göra så? Vi tyckte nog att det var väl omoraliskt.

Monstret å andra sidan kör helt på känslor. Hur moralisk är han egentligen och hur kan man känna sympati och förståelse för en varelse som dödar? Behöver han ta ansvar för sina känslor, eller är han Frankensteins ansvar?

Anna hade en intressant teori om att Frankenstein stod för förnuftet och monstret för känslan, men att de båda var en del av Frankenstein. En Dr Jekyll och Mr Hyde teori som jag gillar skarpt. Vi konstaterade att det då blev mer logiskt att monstret lyckades lära sig tala och läsa på rätt språk i sin ensamhet.

Språket förresten, det gillade vi också. Vindlande och vackert. Ganska typiskt för romantiken. Vi talade också om Mary Shelley och varför hon inte fick några fler riktiga storsäljare. Jag blev helt klart sugen på att både läsa mer om henne och de författare hon umgicks med.

Nästa träff är den 17 januari klockan 18.30 och tills dess ska vi läsa Rona Jaffes nyöversatta klassiker Det bästa av allt. En pigg O hade valt den engelska versionen, men nu får det nog bli den svenska. Himla snygg bok, som dessutom verkar läsvärd. Vill du hänga på så är det Anna du ska kontakta.

3 reaktioner på ”Böcker växer av samtal”

  1. Visst är det intressant att tala om böcker! Man får så många nya infallsvinklar. Min bokcirkel ska diskutera Främlingen nu i december. Efter jul blir det Jane Eyre och Sargassohavet. Jaffe tänker jag också läsa.

  2. Det är så roligt när man verkligen får till fina diskussioner av böcker och Frankenstein går ju verkligen att diskutera! Jag minns flera intressanta diskussioner vi hade om den när jag pluggade litteratur, mycket bra bok!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: