Lucka nummer 2 Ord och inga visor

Jag tar mig utanför familjen och julkalendern landar idag hos en av mina favoritbloggare Jessica, som skriver briljant på Ord och inga visor. Hon har gett mig mycket inspiration och många bra boktips under åren.

Kan tänka mig att Jessica köper extra många böcker till nära och kära i år, då hon själv har köpstopp. Laddat för bra tips alltså!

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

 

Jag är inte mycket för julkalendrar i allmänhet, förutom de som äger rum i bokbloggar. Tittar inte på fysisk tv, så det blir inte av att följa sådant nu i vuxen ålder och fysiska kalendrar har jag också slutat med. Jag brukar dock vara förtjust i Book Cover Girl-Annas kalendrar och mina egna förstås. Förrförra året hade jag poesitema och presenterade ett stycke bra poesi varje dag. Förra året hade jag författarjulkalender. Då lovordade jag en författare om dagen. Den tänker jag ofta på och skulle vilja sprida ut till hela världen eftersom alla författare jag tog upp är så läsvärda. I år har min julkalender temat ”Underbara böcker”. Det är en blandad kompott av nyare och äldre romaner, diktsamlingar och något däremellan. De har gemensamt att de är alldeles underbara.

 

Vad är det bästa med julen?

 

Det bästa med julen är att man får lite ledigt och tid att vara med sin familj mer än vanligt. Eftersom det inte finns några särskilda krav på göromål i juletid (förutom på själva julafton), så blir det ofta en hel del lästid. Jag brukar strunta i alla läsmåsten i mellandagarna (såsom recensionsexemplar, skolläsning) och ta mig an något jag verkligen längtat efter. I år har jag inte bestämt mig riktigt än, men det lutar åt någon Moa Martinson, någon tunn Selma Lagerlöf och kanske påbörja Lars Noréns dagbok som jag länge velat läsa.

 

Hur firar du?

 

Traditionsenligt får man väl säga, även om jag per definition ogillar traditioner. Men det brukar bli Kalle Anka med ett halvt öga, julbord, paketöppning och så. Numera vill jag och min kärlek fira tillsammans dagen lång, så i år tänkte vi vara hos mina föräldrar på dagen och eftermiddagen och sedan åka till hans mamma på kvällen och fira hos hans pappa på juldagen. Det blir en del hattande hit och dit, men det är supermysigt och så får man ju fira trippelt!

 

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

 

Jag kommer inte på en enda bok om jul som jag har gillat eller ens läst. Så istället tipsar jag om en bok som passar bra att läsa i juletid: Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Och en film som passar utmärkt att se när det är jul: Fanny och Alexander. Helst den långa femtimmarsversionen, men den verkar inte gå att få tag i numera och verkar heller inte visas på juldagen som den gjorde förr i SVT. Den korta versionen är tre timmar, så den räcker gott ändå.

 

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

 

Vilken fråga! Jag är mitt i ett ettårigt köpstopp (som jag nog kommer bryta mot någon gång i december, dock) så min vill-ha-lista är skamligt lång. Några av de böcker som står högst upp på önskelistan är böcker av Birgitta Trotzig (förutom de jag raskt hann införskaffa innan köpstoppet), Roberto Bolanos 2666, böcker av Vladimir Nabokov och Liv Strömquists Prins Charles känsla.

 

Vilken bok borde alla få i ett paket?

 

Också här måste jag få ta mig friheten att svara med åtminstone några fler böcker än en.  Det kommer liksom på köpet när man frågar en bokoholist om sådana här saker. Jag tycker att alla borde få Sara Stridsbergs Darling River,Sofi Oksanens UtrensningCharles Bukowskis Pleasures of the damned och Liv Strömquists Ja till Liv! i sina hårda paket. Lägg till Bolanos De vilda detektivernaMonika Fagerholms Den amerikanska flickan och Paul Austers Sunset park så är jag nästan nöjd. Och då har jag kraftigt ransonerat, hade lätt kunnat lägga till ytterligare tio böcker. Jag förespråkar många böcker i julklapp. Tror min pojkvän fick typ åtta böcker av mig förra julen. Överdrivet, jag vet.

 

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

 

Jag skulle vilja ge min stencildiktsamling ”och man vaknar och är krossad av ett tåg” till signor Silvio Berlusconi. Det skulle nästan vara värt ansträngningen att själv översätta den till italienska, som jag faktiskt behärskar. Han är nämligen med i den (och i den roman jag nyligen skickat in till förlag, dock bara i form av en liten biroll)!

 

Många bra boktips där och kul med Berlusconi i bokform. Tack till dig Jessica som tog dig tid att svara på mina frågor! Hoppas att du får en hyfsat lugn december och en riktigt skön julledighet. Skulle gärna läsa din diktsamling och hoppas att det blir en bok också!

3 reaktioner på ”Lucka nummer 2 Ord och inga visor”

  1. Tack för de fina orden (vet inte varför jag inte kommenterat tidigare för narcissist som man är så har jag läst flera ggr, visat min kille etc, haha)! Du får gärna beställa ett ex av stencildiktsamlingen, den kostar 30 kronor. Om du vill ha alla tre (två poeter till som gavs ut i samma veva) så blir det en hundring. 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: