Den sjätte stolen

Idag har Svenska Akademien sitt första möte efter sommaren och deras första viktiga uppgift blir att välja en ny ledamot till stol nummer 6, som tidigare var Birgitta Trotzigs. Sven Hedins gamla stol är det också.

Mina ursprungliga kandidater gillas inte av DN i alla fall. Jag hoppas på Yvonne Hirdman eller Staffan Göthe. Tidigare önskade jag också att Ann Heberlein eller Bodil Malmsten  blev aktuella men, som Petter så riktigt påpekade, är det kanske inte så lyckat att författare jag gillar blir så upptagna med arbetet i Svenska Akademien, att de inte hinner skriva böcker. Nu vill jag gärna läsa mer av de två förstnämnda också, men jag håller på dem ändå.

Theodor Kallifatides föreslås av många ”vanliga människor” och det skulle varit ett bra val om han inte hunnit bli rätt gammal. Men visst, han är en skicklig författare och jag har stor respekt för honom. En person som inte är född i Sverige skulle dessutom behövas bland de aderton.

Fler verkar tro att det är Aris Fiorentos som tar plats i Akademien och dessutom tar över Peter Englunds syssla om några år.

Karin Johannison återkommer  i förhandsspekulationerna, så också i DN. Inte heller purung, men med en gedigen bakgrund. Låter som ett bra val.

Jag gillar också Ann Jäderlund skarpt och skulle gärna se en kvinnlig poet till i Akademin. Allt för att lyfta fram lyriken som lever ett tillbakadraget liv.

Snart vet vi vem det blir och slipper spekulera!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: