Imorgon smäller det

Odds är odds är odds. Det är inte alltid så att förhandsspekulationerna stämmer. Ganska sällan faktiskt även m det faktiskt varit så de senaste åren. I år är inte ens Ladbrokes och Unibet ense, men Ladbrokes förslag känns rimligare.

På Ladbrokes ligger Cormac McCarthy i topp följd av  Ngugi wa Thiong’o (onsdag kväll) medan Unibet har dessa båda på andra och tredje plats och Néstor Amarilla i topp. Skulle tro att han är lite för ung och oerfaren för att få priset då det inte brukar handla om ett enskilt verk i första hand som till exempel är fallet med Bookerpriset, trots att ett verk under det senaste året ska vara avgörande. Péter Nádas från Ungern ligger högt hos Ladbrokes, medan Unibet har Antoni Tabucchi som bubblare.

I år består Nobelkommittén av Per Wästberg, Kjell Espmark, Katarina Frostenson, Kristina Lugn och Horace Engdahl, vilket gör att det inte är konstigt att det spekuleras om en poet.

En kvinnlig poet från någon annan världsdel än Europa borde få priset om det nu skulle handla om rättvisa. Enligt akademien tänker de dock inte alls på någon form av rättvisa och i så fall kanske det blir en fransk man som skriver prosa. De har i alla fall varit populära historiskt sett. Jag ser gärna en kvinna, då priset har en tendens att bli väl gubbigt.

Så här säger kulturskribenter världen över och jag måste bjuda på danske Jens Andersens uttalande:

När folk numer mest läser deckare, blir Nobelpriset en årlig påminnelse om att det finns enastående prosaister och lyriker i hela världen. Akademiens val sker på mycket hög nivå, men trots allt av vanliga dödliga där små och subjektiva skillnader avgör. Detta sagt är det dags för ett nordiskt namn. Det hade kunnat vara vår danska lyriker Inger Christensen men hon dog ju. Låt det nu inte få bli för sent att välja Tomas Tranströmer. Han är mitt namn!

Jag hoppas som alltid på Tomas Tranströmer vars odds som vanligt blivit sämre de senaste dagarna. Tror tyvärr att han är lite för svensk för att få priset trots att det nu är 36 år sedan den förra svenskskandalen.

Poet eller kvinna säger jag och då håller jag på Ko Un och Assia Djebar. Blir det kenyanske Ngugi wa Thiong’o blir jag definitivt inte ledsen, men jag hade som sagt gärna sett att jag läst pristagaren. Skulle någon gång vilja känna mig riktigt beläst. Les Murray tillhör också skaran jag inte läst, men definitivt kan tänka mig att läsa. Australien har bara tilldelats priset en gång, men det ska ju som sagt inte handla om någon rättvisa vare sig gällande texttyp, ursprung eller kön.

Tänk om det blir Jeanette Winterson, som Wästberg tydligen citerat i en bok. Henne har jag aldrig heller läst något av, men hon får definitivt gärna få priset ändå. Han har ju också ett stort afrikanskt engagemang.

Jag är kluven, å ena sidan är det kul att ha läst, men å andra sidan är det grymt kul att bli överraskad. Imorgon strax efter klockan ett vet vi och då är det väl bara att knalla till biblioteket för att läsa det jag missat. Blir det någon av författarna som står i hyllan, som Cormac McCarthy, Alice Munro eller Jeanette Winterson kommer jag nog att bli lite irriterad på mig själv.

Vill du läsa mer om priset? Här finns mycket intressant information.

Och här kan du läsa vad SVT:s kulturredaktion tippar. Nu måste jag googla Don DeLillo, men jag hoppas, om någon av de tre SAG (stora amerikanska gubbar) får priset, att det blir Philip Roth.

12 reaktioner på ”Imorgon smäller det”

 1. Otroligt spännande nu känner jag. Lite nervöst till och med. Jag skulle bli otroligt förvånad om jag läst något av pristagaren, men någon gång ska väl det ske innan man dör 🙂

 2. Nu ligger Ngugi wa Thiong’o i topp på Unibet igen. Är det för att han var på bokmässan i Göteborg, eller för att han verkligen är aktuell för priset? Återstår att se!

 3. Jag läste nåt om att han är aktiv i kampen om han Dawit Isaak och hans frihet osv. Känns inte Cormac McCathy för populär för priset?

  1. Det känns lite som om det är hans kamp för Issak som gör att hans odds rasat, men jag har ingenting emot honom som pristagare.
   Tror inte på McCarthy, vad har han gjort än Vägen egentligen? Tror också att Murakami är för populär, men det hade varit kul ändå om han vann.

 4. Nej jag rusade genast till bibblan och lånade Ngugi, såg det som ett bra boktips helt enkelt 🙂 McCarthy har väl skrivit den där no country for old men som blev film?

 5. Ja det tror jag definitivt. Men jag hoppas det blir någon bra, jag gillar inte riktigt när det blir för politiskt utan vill mer ha berättelser om människoöden.

 6. Spännande! Ser att jag inte är ensam om att hoppas på Nuruddin Farah. Men många andra namn på listorna är också intressanta. Som sagt, i morgon klockan ett…

 7. Alltid spännande att se vem det blir!
  Tre gånger har jag läst pristagaren innan priset; Nadine Gordimer, Toni Morrison och J M Coetzee.

 8. Har läst Oranges are not the only fruit av Jeanette Winterson, och det är väl inte så jag hurrar och hoppar högt direkt. Ganska stiff även om den har en reell underton med goda intentioner, når inte fram till mig. Nej, jag håller tummarna för någon spännande, helst otippad författare. Kanske en svensk?

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: