Veckans kulturfråga v.46 2023

Jag har just läst om Jonas Karlssons kortroman Jag är en tjuv, men faktum är att jag sällan läser om böcker numera. Inte heller ser jag om filmer eller tv-serier. Kanske handlar det om att det finns så mycket att läsa och så mycket att titta på, men att återse gamla favoriter är egentligen ganska skönt och jag önskar att jag tog mig tid att göra det oftare. Veckans kulturfråga handlar om att återvända till det redan bekanta.

Det handlar ofta om jobb när jag läser om noveller eller böcker, vilket kan vara en anledning till att jag så sällan gör det på fritiden. När jag var yngre läste jag om mina favoritböcker så ofta att bibliotekarien på mitt lokala bibliotek ibland frågade om jag verkligen hade koll på vad jag lånade och vad jag läst. Det var på den tiden ens lånenummer skrevs på ett kort i boken. Mitt nummer var 2210. Då var det böcker av till exempel Maria Gripe och Kerstin Sundh som jag läste om och om igen. Senare blev det mycket Fogelström, speciellt Stadserien och Mobergs Utvandrarsvit har jag också läst många gånger. Det är båda serier jag skulle vilja läsa om. Speciellt Mobergs böcker, då det var ganska länge sedan jag läste dem senast. Annars är dikter kanske det jag återkommer till mest. Enstaka, antologier eller samlingar. Per Wästberg, Tomas Tranströmer och Karin Boye är gamla favoriter vars dikter jag ofta tar fram. Wisława Szymborska, Tua Forsström och Jila Mossaed är andra favoriter.

En film som är som en snuttefilt är Fyra bröllop och en begravning. Den har jag sett otroligt många gånger. När jag var yngre var det istället Sound of Music som jag såg om när jag behövde något bekant att försjunka i. Tv-serier ser jag sällan om numera, sedan vi slutat ha tv:n i vardagsrummet står den inte heller på lika ofta. Om jag ser något är det tillsammans med maken och då blir det främst frågesportsprogram. Ser jag serier själv blir det på datorn och alltid på någon strömningstjänst. Jag är lite sugen på att se om Downton Abbey, som är en favoritserie, men mer troligt är att jag istället ser andra säsongen av The Gilded Age. Nu när Six Feet Under släppts på Netflix har jag funderat på att se om den, men det är lite väl många avsnitt.

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.46 2023”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: