Veckans kulturfråga v.43 2023

I måndags avslöjades de 18 nominerade till årets Augustpris. Veckans kulturfråga handlar om bra, nya svenska böcker. Eller egentligen behöver de inte vara nyutkomna, men hyfsat nylästa. Du får gärna kommentera nomineringarna om du vill, eller så tipsar du bara. Frågan som ska besvaras lyder:

Vilka är de bästa, svenska böckerna du läst i år?

Jag tyckte verkligen om Jävla karlar av Andrev Walden, det har ni säkert inte missat. En annan favorit är De tar allt ifrån mig av Linda Jones, som även den nominerats till Augustpriset. Riktigt charmig var också Supernova av Callum Bloodworth, som är något så ovanligt som en feelgoodroman för ungdomar. I början av året läste jag också Andromeda av Therese Bohman som kom ut förra året. En riktigt fin och välskriven bok om en ovanlig vänskap mellan en äldre man och en yngre kvinna. Läsvärd är också Christoffer Carlssons Levande och döda. Sommarens bästa, svenska bok var Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist. En fantasifull sommarberättelse.

En serie som jag ser fram emot att fortsätta läsa är Augustin Erbas fantasyserie för unga som inleds med Det gula ljuset. Det enda som gör mig lite sur är huvudpersonens avsky mot Göteborg, nej nu skojar jag lite, för självklart tål jag det. Just nu läser jag Haralds mamma av Johanna Frid och där avskyr huvudpersonen istället Malmö. Det är en riktigt bra bok så här långt.

7 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.43 2023”

  1. Följande böcker av svenska författare har jag gillat lite extra i år:
    Vänligen bygg inga berg av Lina Arvidsson, Alla måste söderut av Marie Lundström, Papporna av Pascalidou, Sten i siden av Mikael Niemi (lyssnade på ljudboken han själv läser upp, kanonbra) Jag skriver över ditt ansikte av Anna Karin Palm och Allan Mann av Thomas Tynander.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: