Levande och döda

Jag har följt Christoffer Carlssons författarskap sedan debuten Fallet Vincent Franke 2010. Han är nu aktuell med tredje delen i den så kallade Hallandssviten och de två tidigare böckerna i serien Järtecken (2018) och Brinn mig en sol (2021) är båda mycket bra. Miljön känns igen i Levande och döda och polisen Vidar dyker upp igen. Han arbetar med ett fall i nutid som kan kopplas till flera dödsfall drygt 20 år tillbaka i tiden.

När flera pojkar från Skavböke dör kring millenieskiftet är det veteranen Gerd Pettersson och nykomlingen Siri Bengtsson som utreder. Det hela tar sin början i december 1999 med en fest hemma hos Pierre dit många av traktens unga kommer. Det är Mikael som hittas död i en bil, ihjälslagen av någon. Polisen förhör de ungdomar som var på festen och får veta att Mikael bråkar med Jacob, men han är alldeles för snäll för att kunna döda någon. Sander och Killian är vännerna vi följer mest. De är arton år, båda ensambarn och har varit vänner sedan de var små. Oskiljaktiga. Sander får ses som bokens huvudperson. Han är förälskad i Felicia, som många andra, men längtar ändå bort ifrån Skavböke. Han vill studera juridik i Stockholm.

Gerd och Siri försöker kartlägga vad som hände på festen och på natten efter den. När Vidar utreder ett dödsfall som kan kopplas till samma fest går han igenom den gamla utredningen och snart kan de pusselbitar som fattats sedan 1999 läggas. Det är helt klart så att pusslet inte riktigt ser ut som man trodde då, när utredningen var ny. Mycket händer på drygt 20 år, men samtidigt ganska lite. När vi återser Sander och de andra då de återvänder till Skavböke har allt och inget förändrats. Det lilla samhället är sig trots allt ganska likt och många har aldrig lämnat. Det lilla halländska samhället blir som en egen karaktär och det tillför en extra dimension.

Christoffer Carlsson levererar ännu en välskriven kriminalroman och jag tycker att han språkligt är skickligare än någonsin. Vi läste och samtalade om boken i bokklubben Bokbubblarna och vi var alla överens om att Levande och döda är en riktigt bra bok, men huruvida språket är fantastiskt eller lite för mycket, rådde det delade meningar om. Här kan du läsa en smakbit ur Levande och döda som ger en ögonblicksbild av författarens språk. Jag rekommenderar alla som vill läsa en välskriven kriminalroman med välskrivna karaktärer och en genomtänkt intrig att läsa denna den tredje boken i Hallandssviten, men har du ännu inte läst de två första tycker jag att du ska börja med Järtecken. Visserligen går det utmärkt att läsa böckerna fristående, men de blir ännu bättre om de läses i rätt ordning. Vi får en liten bit av Vidar i varje bok och han är en trevlig figur att följa.


Om boken

Levande och döda av Christoffer Carlsson, Albert Bonniers förlag, (2023), 300 sidor

Foto: Thron Ullberg

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: