De nominerade till Augustpriset 2023

Igår vågade jag mig på att gissa vilka titlar som skulle kunna nomineras till Augustpriset och även om jag inte hade jättemånga rätt var de flesta nominerade böckerna sådana jag funderat på, men av någon anledning valt bort. Vissa missade jag för att jag helt enkelt hade för dålig koll, vilket speciellt gällde fackboksklassen. Följande 18 titlar nominerades i tre klasser.

Årets svenska skönlitterära bok

Studie i mänskligt beteende, Lena Andersson, Bokförlaget Polaris

Moral, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista

Spindelbjörken, Pär Hansson, Norstedts

Systrarna, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers Förlag

Satansviskningar, Sami Said, Natur & Kultur

Jävla karlar, Andrev Walden, Bokförlaget Polaris

Största överraskning för mig är att Pär Hansson nominerats. Det är en bok som jag helt missat och en författare som sällan lyfts. Utan att ha läst Amanda Svenssons bok är jag lite överraskad över att Själens telegraf  inte nomineras. Den har fått lysande kritik. Överraskande är också att ingen diktsamling finns bland de nominerade. Det tycker jag är lite synd. Lyra Ekström Lindbäck skriver förvisso lyriskt, men det är likafullt en roman. Att Sami Said finns bland de sex tycker jag är extra roligt. Det är en bok jag verkligen ser fram emot att läsa. Två rätt, eller tre om man räknar bubblaren Khemiri. Helt okej ändå.

Årets svenska fackbok

Landet utanför, Sverige och kriget 1943-1945, Henrik Berggren, Norstedts

Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska, Eva Ekselius, Volante

Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst, Knut Kainz Rognerud, Mondial

Vikingatider. När världen öppnadesAnna Lihammer och Ted Hesselbom, Historiska media

Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige, Lisa dos Santos, Bokförlaget Forum

Zorn. Ett liv, en tidPer Svensson, Albert Bonniers Förlag

Inte ett rätt hade jag i den här kategorin, men jag är inte överraskad över att Berggrens och Ekselius böcker finns bland de nominerade. Zorn tog den kulturella biografiplatsen istället för böckerna om Edith Södergran och Harry Martinsson. Lite tråkigt tycker jag att det är att Diamant Salihu inte får den uppskattning och det erkännande som en nominering ger, men Lisa dos Santos bok rör sig i samma område. Kanske den enda av de nominerade som jag är sugen på att läsa. Möjligen läser jag om Zorn.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

De tar allt ifrån mig, Linda Jones, Bonnier Carlsen

Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon och Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

Alla äter alla, Aron Landahl, Rabén & Sjögren

Hundägarna och kattjägarna, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Kompassens hjärta, Anna Thulin, Natur & Kultur

Presenten, Emma Virke & Emelie Östergren, Lilla Piratförlaget

Här blir jag extra glad över att Linda Jones nomineras. Hennes bok är fantastisk. I övrigt gissade jag rätt på två titlar och borde självklart haft med Frida Nilsson bland mina gissningar. Det här är kategorin där jag absolut kommer att försöka läsa alla de nominerade innan prisutdelningen.

6 reaktioner på ”De nominerade till Augustpriset 2023”

  1. Förlagen måste ju nominera de titlar som skall vara med i Augustpriset och betala anmälningsavgift på 1100 kr/titel. Det gör nog inte små förlag för diktsamlingar!

    1. Det är dyrt, men de har å andra sidan få titlar. Oavsett så brukar lyriken vara representerad och jag tycker att det är synd att det inte är så i år.

    1. 3 av fackböckerna är biografier och 3 är historiska, det är ändå ganska smalt att nominera alla inom dessa två områden!

      1. Ganska ofta ser det ut så, men någon bok om djur och natur brukar slinka in. Har dålig överblick gällande utgivning, men håller med dig om att bredden är rätt dålig i år. Det speglar dock utgivningen från de större förlagen, i alla fall är det min tolkning efter att ha försökt kartlägga tänkbara nominerade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d