Fem böcker om gamla vänner

Idag åker jag med två vänner till Linköping för att hälsa på en tredje. Det var länge sedan vi sågs alla fyra och det ska bli riktigt trevligt. Vi lärde känna varandra på lärarutbildningen under den första terminen vi läste svenska. Året var 1995. Självklart handlar dagens topp 5 om vänner, gamla vänner som träffats som unga och nu träffas igen och/eller minns tiden som var.

Snöstorm av Augustin Erba handlar om Thomas som hunnit passera 40 och av en slump träffar en gammal kärlek på ett tåg under en snöstorm. Livli, som hon heter, var hans stora ungdomskärlek och vi tas med till en tid för länge sedan då de båda studerade Teknisk fysik på Kungliga Tekniska Högskolan. 

Samlade verk av Lydia Sandgren är en rejäl tegelsten om vännerna Gustav och Martin. De träffas när de båda går på Hvitfeldska gymnasium i Göteborg och förblir vänner genom livet. I romanens nutid verkar deras vänskap dock vara lite mer svajig och de ses inte lika ofta.

I Pakten av Sharon Bolton träffar vi vänner som studerat tillsammans och nu är vuxna. En av dem har suttit fängslad och släpps, vilket självklart påverkar resten av gänget. En gång skapade de en pakt, men nu är det oklart om den kommer att brytas eller finnas kvar.

Den färglöse herr Tazaki av Haruki Murakami handlar om Tsukuru Tazaki som inte kommit över hur han blev sviken av sina vänner när de just slutat gymnsiet och han börjat studera på universitetet. Många år senare bestämmer han sig för att söka upp dem för att få veta varför de bröt med honom utan förklaring.

Jonas Gardells moderna klassiker En komikers uppväxt handlar faktiskt också om två personer som var en slags vänner under skoltiden och träffas många år senare. Huvudpersonen Juha har blivit komiker och får veta att en gammal klasskompis vill träffa honom efter en föreställning. Den som dyker upp är Stefan, som Juha inte alls ser som en vän.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: