The Pact av Sharon Bolton

Det var så länge sedan jag läste något av Sharon Bolton att hon egentligen borde varit med i min Favorittolva, men det är hon (tyvärr) inte. När jag upptäckte att en ny bok om Lacey Flint var på gång blev jag sugen på att läsa något genast och valet föll på den fristående The Pact, som gavs ut på svenska i maj med titeln Pakten. Vi får träffa sex unga studenter som går på en elitskola. Det är en fin sommarkväll och dagen efter ska de få reda på sina resultat på examensproven och därefter väntar högre studier. De räknar alla med att klara sig utmärkt.

Sent på kvällen utmanar de varandra att ta en sista biltur och inte vilken biltur som helst. Den går ut på att alla packar in sig i bilen och en kör ut mot trafiken på motorvägen. Tanken är att de i full fart ska köra till nästa avfart och de har gjort det förut. Den här gången är det Daniel som kör och färden slutar inte som den brukar eller som den borde. Istället för att klara sig oskadda till nästa avfart kör de in i en mötande bil som fattar eld. En ung kvinna och hennes två barn dör. Vännerna lyckas ta sig hem oskadda, men är självklart skärrade. Hur ska de agera? Vems fel är det egentligen att olyckan skedde?

Megan, den av vännerna som kanske är smartast men också den enda som inte har en välbärgad familj, tar på sig skulden. Hon räknar med att straffet ska bli lindrigt och att hon snart ska komma ut igen. I gengäld vill hon ha något av var och en av vännerna när hon blir fri. Talitha, vars pappa äger en advokatfirma, lovar att fixa en bra försvarare och de enas alla sex om att det här är den bästa lösningen. Megan får dem att skriva på ett erkännande både om vad som egentligen hände och vad de lovat henne.

Det hinner gå tjugo år innan Megan släpps fri och under den tiden har ingen av hennes vänner besökt henne. Nu återvänder hon och de krav hon ställer på dem är långt värre än de hade kunnat föreställa sig. Bolton är en mästare på att skapa trovärdiga karaktärer och en enormt obehaglig stämning. The Pact är väldigt obehaglig, men också väldigt bra. Som så ofta går det lite snabbt i slutet, men vägen dit är riktigt bra, så också upplösningen.


Om boken

The Pact av Sharon Bolton, Trapeze, (2021), 368 sidor

4 reaktioner på ”The Pact av Sharon Bolton”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Hua, Sharon Boltons berättelser är verkligen så otäcka att det räcker och blir över. Men det fantastiska, nästan oöverträffade driv hon har i allt hon skriver gör ändå böckerna så fascinerande att varje ny blir närmast ett måste att läsa. Märker att jag blandar ihop de olika titlarna men det är nog ändå de med Lacey Flint jag kommer ihåg mest.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: