När favoritserier tar slut

Att se sista avsnittet av en serie man följt är bitterljuvt. Du får veta hur det går, men sällan känns serien riktigt färdig. Ibland har kanske sista säsongen varit lite sådär och det känns som att det är dags för ett avslut, då kan det vara nästan skönt när sista avsnittet kommer. De serier som håller hög klass ända in i slutet är dock sådana som jag saknar mest. På samma gång är det fint att serieskaparna faktiskt slutar när serien fortfarande håller, men samtidigt önskar jag mig då alltid fler säsonger. Ibland väntar jag ganska länge innan jag ser de sista avsnitten av en serie för att den inte ska ta slut.

En serie som var bra varje avsnitt till slutet, men som ändå gärna hade fått fortsätta en säsong eller två till, är fantastiska This is Us. Ja, jag vet att jag tjatar om den, men det finns få serier som är lika genomtänkta och välspelade. Sista avsnittet var fint och hela serien strävade dit till just det tillfället, men ändå kändes det sorgligt att lämna familjen Pearson.

En serie som varit med mig länge och som jag nyss såg sista avsnittet av är A Million Little Things. Där gav slutscenernas framtidsblickar en del svar och jag förstår att serieskaparna valde att avsluta, men det fanns ändå mer att berätta och kvaliteten var hög till slutet.

I sommar slukade jag The Marvellous Mrs Maisel vars femte och sista säsong tyvärr var sämre än de andra. Dessutom var slutet inte alls något slut och de kvarvarande frågorna många. Synd på en annars mycket charmig serie. Bäst hade det varit att fortsätta helt kronologiskt i säsong fem och kanske en till.

En annan serie där sista säsongen spårade ur på ett ännu värre sätt är Felicity. Där blandades fantasi och verklighet på ett sätt som verkligen inte passade till resten av serien. Lösningen blev väl helt okej, men vägen dit var bara märklig. Effekten blev dock att det kändes lika bra att den tog slut.

Ännu värre är de serier som inte riktigt tar slut. Väntan på en ny säsong som aldrig kommer är frustrerande. Jag tänker till exempel på svenska Älska mig, som verkligen inte kändes färdig efter två säsonger eller norska Skam där jag tyckte att det var synd att inte fler fick egna säsonger.

Och så finns serierna som aldrig verkar ta slut, men kanske borde ha avslutats för länge sedan. Med ett halvt öga ser jag avsnitten i den nittonde (!) säsongen av Grey’s Anatomy och det är inte ens den sista. Endast ett par av karaktärerna från första säsongen som sändes 2005 finns kvar och trots att jag faktiskt tycker att den hämtat sig något efter några riktigt eländiga säsonger, börjar jag helt klart tappa intresset.

Tänk om just mina favoritserier kunde få fortsätta fler säsonger och dessutom fortsätta att hålla hög klass. Ibland känns det istället som att de serier som ständigt får nya säsonger är sådana jag gett upp för länge sedan. Jag känner mig kränkt. 😉

Photo by Peter Geo on Unsplash

2 reaktioner på ”När favoritserier tar slut”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: