This bird has flown

När en gammal musikfavorit ger ut en bok som har en titel som anspelar på ett favoritband är det självklart lockande att läsa. Susanna Hoffs var sångare i The Bangles och en grym sådan. Nu kan hon också titulera sig författare. Debutboken This bird has flown gavs ut i april och ett fantastisk omslag, liksom fina blurbar, gjorde förväntningarna höga. Tyvärr blev jag besviken.

Huvudpersonen Jane Start hade en megahit för tio år sedan, men nu är hon 33 år och försörjer sig genom mindre gig. Hitsången var skriven av megastjärnan Jonsey, som också ville signa Jane när det begav sig. Det blev inte så och när vi träffar Jane första gången har hennes kille Alex ganska nyss lämnat henne för en annan och allt hon äger finns i fyra sopsäckar hos hennes föräldrar. Nu är hon i Las Vegas och ska framföra sin hit på en svensexa. Hennes manager Pippa, som annars bor i London, har kommit över för att stötta henne och avslöja de detaljer om framträdandet som hon “glömt” berätta att det inte ska göras live, utan till en förinspelad karaokeversion och självklart iklädd den rosa peruk som hon hade i videon när det begav sig.

Något som också händer i Vegas är att Jane och Pippa möter popduon All love från Australien. En av bröderna, Alfie, blir förtjust i Jane och efter att hon får ett sms från sin före detta pojkvän Alex som berättar att han ska gifta sig med sin nya flickvän, som han träffade medan han var tillsammans med Jane, spenderar hon natten med den unge kände popstjärnan. De har inte sex, men kapitlet heter Heavy petting (som musikgruppen) många andra kapitel är istället döpta efter låtar som t.ex. Friday I’m in love, Rebel rebel och Hot for teacher, men också filmer som Dirty dancing. En charmig detalj.

Det går sådär med Janes karriär och när hennes hitlåt säljs för att vara en del av toalettpappersreklam känns det som att botten är nådd. När Jonsey bjuder in Jane att vara en del av hans show på Royal Albert Hall, hoppas Pippa på ett uppsving för sin vän och klient. Jane är kluven. Visst är det en stor grej och visst vill hon få en chans att få en ny publik, men hon har utecklat rejäl scenskräck och vet dessutom inte om hon vill umgås med Jonsey. Det räcker dock att ryktet börjar gå för att telefonen ska börja ringa och Jane blir inbjuden till såväl morgon-tv som till Strictly come dancing och som gästdomare i X Factor. Kärlek måste också finnas i en bok, eller hur, men Hoffs parar inte ihop sin huvudkaraktär med den unge Alfie, utan med Tom Hardy, en Oxfordprofessor som Jane träffar på planet till London. Den delen funkar hyfsat, men skämskudden måste användas några gånger under läsningen.

This bird has flown hade troligen fungerat fint som tv-serie. Idén är nämligen riktigt bra. Tyvärr är Susanna Hoffs ingen författare och boken är ganska smärtsam att läsa. Hoff försöker vara rolig och ibland funkar det, men ofta blir det rätt krystat, som skämten om Tom Hardys namn och det faktum att han delar namn med både en klassisk författare och en nuvarande skådespelare. Språket är överlastat, kursiva ord används på ett till synes slumpmässigt sätt. De (ganska få) sexscenerna i boken tillhör kanske det mest pinsamma jag läst och hade det inte varit Hoffs som låg bakom boken hade jag troligen gett upp efter 50 sidor. Hoppa över boken alltså, men håll ögonen öppna om den blir tv-serie. Beundra också gärna det fantastiska omslaget, men köp inte boken annat än för prydnad.


Om boken

This bird has flown av Susanna Hoffs, Little, Brown and Company, (2023), 368 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: