Om du vill ha mig

För att få igång läsning i sommar behövde jag en bra serie och valet föll på de av familjen Winther i Trondheim av Katrine Wessel. Första boken En ny tid slutade dramatiskt (sluta läs här om du inte vill bli spoilad) då äldste sonen omkommer i en brand. Kvar finns hans gravida änka Eleonor som stannar hos sina svärföräldrar istället för att resa hem till sina föräldrar i Kristiania.

Om du vill ha mig fokuserar mycket på kvinnorna och kanske främst på husjungfrun Karen som erbjöds platsen hos familjen Winther efter att hennes far dött i en arbetsplatsolycka. Hennes primära ansvar är att följa familjens dotter Rose och det är inte lätt att hänga med i hennes svängar. Rose vill ha mer frihet än hennes föräldrar ger henne och framför allt vill hon träffa operasångaren Henning Høirup, en man som av familjen anses olämplig.

Karen trivs egentligen rätt bra med sitt jobb, men hon drömmer om att bli lärarinna. Änkefru Skjønberg som är vän till familjen Winther planerar att starta en skola för mindre bemedlade, begåvade kvinnor och efter tips från Karen anställer hon hennes gamla lärarinna Helga Larsen. Tänk om Karen kunde få möjlighet att studera där. Drömma kan man alltid, men hon vet samtidigt att hon behöver stötta sin mor och därför ha ett jobb.

Yngste sonen Fredrik Winther har också drömmar, men dem får han lägga åt sidan när han nu är ende sonen i familjen Winther och därför behövs i företaget. Extra mycket då hans far helt knäckts av sin sorg och knappt lämnar sitt rum. I berättelsen om Fredrik blir det tydligt att inte bara kvinnor, utan också män, begränsas i sina val och sällan kan bestämma vad de vill göra eller vem de vill gifta sig med.

Jag var inte helt övertygad om att böckerna om familjen Winther var något för mig, men efter att ha läst Om du vill ha mig är jag övertygad om att jag kommer att läsa vidare. Karaktärerna börjar utvecklas och jag tycker om fokuset på klass och genus. Förra sekelskiftet är dessutom en spännande tid och jag ser fram emot att få följa familjen Winther in i 1900-talet.


Om boken

Om du vill ha mig av Katrine Wessel, Bokförlaget Polaris, (2021), 304 sidor

Andra delen i serien om familjen Winther

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: