Exit säsong 1

 Jag har börjat se den norska serien Exit om de riktigt rika och lika vidriga vännerna Adam, Henrik, Jeppe och William. Första säsongen är över och jo, jag kommer mycket troligt att se även de andra två. Detta trots att jag mår rätt dåligt av den. Det märkliga är att huvudpersonerna, trots sin gränslöshet faktiskt tycker om varandra. Vem som helst kan offras, men vänskapen mellan dem är för viktig för att förstöras. Troligen är det därför jag fortsätter att titta, då det visar att även den som verkar helt omänsklig har någon att älska.

Ramberättelsen till säsong 1 är en serie intervjuer som görs om de fyra framgångsrika männen. Meningen är att resultatet ska bli ett stort reportage i ett magasin. De intervjuas och det blir snart tydligt att det de säger inte är hela sanningen. Enligt serieskaparna bygger serien på verkliga intervjuer och det är helt klart en otrolig värld vi får inblick i och inte otrolig på ett bra sätt. Huvudpersonerna har familjer och är framgångsrika yrkesmässigt. De lever också ett annat, mer hemligt liv, där sprit, droger, våld och sex med prostituerade är vardag.

Adam Veile, spelad av svenske Simon J. Berger (som för övrigt gör en helt fantastisk rolltolkning) är kanske den som får ses som huvudperson. I alla fall är det han som verkar ha högst status i gruppen och den som kanske trivs bäst med sitt liv. Han har nämligen sluppit trasslet med barn och barnflickor. Hans fru Hermine längtar efter barn, men blir inte gravid trots att de försöker. Adam är nöjd.

Även om Henrik, Jeppe och William har familjer finns de mest där som en del av den perfekta fasaden. De jobbar jämt, eller snarare säger de att de jobbar, medan de istället hänger med varandra och inte sällan ett gäng tjejer som oftast är prostituerade. Just dubbelheten gör Exit så vidrig. Klart är att pengar och yta är viktigt, både för dem och deras partners. Sorgligt på något sätt, men att den som utnyttjar också utnyttjas är kanske naturligt. Två säsonger till finns av Exit och därefter är det slut. Jag tror att jag får ta ett djupt andetag innan jag tittar vidare.


Om serien

Exit, säsong 1, (2019)

Skapad av Lars Gautneb och Petter Testmann-Koch

Manus av Øystein Karlsen och Ellen Helinder

2 reaktioner på ”Exit säsong 1”

  1. Rekommenderar dig att se vidare då den får att bra avslut på den tredje säsongen, men jag förstår att det bär emot.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: