Fem böcker om föräldrar och barn

Idag fyller äldste sonen 18 år och jag har lite svårt att förstå att den lilla pyttebebisen på 2430 gram nu blivit vuxen och dessutom en riktigt fin och ansvarsfull ung man. Dagen till ära listar jag fem böcker om föräldrar och barn.

När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum var en favorit när grabbarna O var små. Något har hänt med Åkes mamma, hon har blivit en rosa drake och är inte alls som vanligt. Lindenbaum är fantastiskt duktig på att blanda skämt och allvar. Visst är det tokigt med en drake till mamma, men inte helt ovanligt med en som jobbat för mycket och inte riktigt orkar mer.

En av de första böcker om föräldraskap som jag läste och älskade var Mannen och pojken av Tony Parsons om en man som blir lämnad av sin fru. För första gången måste ha vara förälder på riktigt och ta hand om den son som trots allt är hans.

Meg Masons You be mother handlar om Abi som blir gravid med sin pojkvän som läser på universitetet där hon arbetar. Han är från Australien och när dottern är född är det tänkt att Abi ska flytta dit. Att vara en ung mamma i främmande land är inte lätt och pojkvännen Stu är inte heller redo för ansvaret.

Som förälder är det känslomässigt utmanande att läsa Natten av Sara Gordan. En bok om en mamma som inte får tag på sin dotter, en dotter som dessutom har diabetes och behöver insulin. Mycket bra och lika hemsk.

I En stund är vi vackra på jorden är det barnet som står i centrum, då Ocean Vuong skriver till sin mamma. Det är en berättelse om kärlek, men också om identitet och om rädsla. Vacker är den också, då det är språket som är Vuongs styrka.

4 reaktioner på ”Fem böcker om föräldrar och barn”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: