Kvällskurs i italienska

Kvällskurs i italienska av Lucy Diamond är en trevlig bok om att förändra sitt liv och att hitta sig själv. Vem som är huvudperson är en smaksak, men den som är lärare i italienska och därmed förutsättningen för att de andra ska träffas är Sophie. Hon är en orolig själ som rest runt i världen under många år och har de senaste månaderna bott och arbetat i Sorento. När hennes pappa får en hjärtinfarkt reser hon hem till Sheffield och flyttar in i sitt barndomshem. Det blir, tja, intressant att försöka dela livet med sina föräldrar igen.

Anna är journalist och sätter slagkraftiga rubriker till alla vardagliga händelser. Hon har vuxit upp med en ensamstående mamma och aldrig fått veta vem hennes pappa är. Varje vecka besöker hon sin mormor och vid ett tillfälle börjar hon prata om Gino, Annas italienska pappa. Mormodern är dement och har få klara stunder, vilket gör att Anna inte får mer information än så. Hon söker därför vidare på egen hand efter sin pappa och bestämmer sig för att lära sig italienska, så att de ska kunna prata med varandra när de väl träffas.

Catherine är tonårsmamma och gift med Mike. När tvillingarna Matthew och Emily reser iväg för att studera blir huset tomt. Ännu värre blir det när hon hittar en blond kvinna i sin och makens säng. Han har en älskarinna och flyttar ut. Cathrine har varit hemmafru sedan barnen var små och vet inte alls vad hon vill göra med sitt liv. Helt plötsligt verkar hon inte betyda någonting för någon, inte ens sina barn.

Sophie får jobb som lärare i italienska och såväl Anna som Catherine blir hennes elever. Gruppen är större än så och mina favoriter är kanske det äldre paret Geraldine och Roy. Den gemenskap som växer fram mellan eleverna är kanske den största behållningen och jag gillar Lucy Diamonds rappa, humoristiska sätt att skriva. Visst är det på många sätt en bagatell, men en välskriven och trevlig sådan. Karaktärerna är lätta att engagera sig i och jag önskar hela tiden att det ska gå bra för dem. För den som vill läsa en trevlig bok, inte helt utan svärta, är Kvällskurs i italienska ett bra val.


Om boken

Kvällskurs i italienska av Lucy Diamond, Printz Publishing, (2023), 347 sidor

Originaltitel: One Night in Italy
Översättare: Pia Printz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: