Conversations with friends

Nu har jag sett en riktigt bra tv-serie igen och det mest intressanta är kanske att den baseras på en bok som inte imponerade. Sally Rooneys debutbok Conversations with friends publicerades 2017 och blev en snackis. Jag såg henne på Bokmässan tillsammans med Rob Doyle och  Sara Baume  och tyckte att hon verkade rätt otrevlig. Inte för att hon såga Yeats och andra stora, litterära författare från Irland, utan för att hon framstod som lite arrogant. Lite på samma sätt som huvudpersonerna Frances och Bobbi i Conversations with friends och när jag läste om dem blev jag mest irriterad. När jag nu sett tv-serien förstår jag dem faktisk mer och för mig är serien bättre än boken. Fortfarande är Frances och Bobbi lite irriterande, men främst är de unga människor som försöker skapa en personlighet de trivs med. Lite arroganta i sitt försök att vara intellektuella, men mest av allt känns det som att de leker vuxna och det är ganska hjärtskärande att se dem försöka hitta rätt väg i livet.

Det är när Frances och Bobbi tillsammans framför Frances dikter som de för första gången träffar Melissa. Hon är känd, eller i alla fall svårt och intellektuell, författare och fastnar för det unga paret på scenen. Bobbi är fascinerad av henne, medan Frances som alltid är lite mer tillbakadragen. De börjar ändå träffa Melissa och hennes man, skådespelaren Nick och de fyra inleder ett märkligt förhållande, där Melissa verkar vilja ha de två vännerna i sitt liv för att själv känna sig yngre. Bobbi och hon kysser varandra, men det stannar där. När Nick och Frances kysser varandra på Melissas födelsedagsfest stannar det inte där, utan de inleder ett förhållande.

Skådespelarna i Conversations with friends är fantastiska och jag tycker om hur de vågar berätta med hjälp av tystnad. Det blir tydligt hur sårbar Frances är, hur mycket hon och även Bobbi vill bli älskade och hur svårt det är att skilja kärlek från beroende och en längtan efter att höra till. Alison Oliver som spelar Frances är ett fynd och lyckas verkligen skildra den sårbarhet som Sally Rooney inte lyckades fånga i text. Jag tycker fortfarande att det är helt idiotiskt att ha en affär med en gift, äldre man, men jag kan förstå det mer när Alison Oliver är Frances. Även Sasha Lane som spelar Bobbi är riktigt bra, liksom Jemima Kirke som spelar Melissa. Att Frances blir så himla kär i Nick, spelad av Joe Alwyn, har jag egentligen svårt att förstå, men Nick blir i alla fall lite mer komplex i serien än i boken.

Något som ger en extra dimension till serien är det fantastiska soundtracket. Musiken är viktig för att skapa en stämning och det här är en utan tvekan stämningsfull serie. Passa på att se den medan den finns på svtplay, vanligvis är det HBOMax som gäller.


Om serien

Conversations with friends, 1 säsong, 12 avsnitt, (2022)

Regisserad av Larry Abrahamson (Normal People, The Room) och Leane Welham (His dark materials)

1 reaktion på ”Conversations with friends”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: