Veckans kulturfråga v.22 2023

Idag ska jag på studentuppvaktning till min ena kusins dotter och på fredag tar mina elever studenten. Därefter följer ett par veckor med studentfiranden runt om i staden och i landet. Som svensklärare och litteraturnörd vill jag självklart ge bort böcker, i alla fall som en del av presenten.

Vilka böcker passar bra att ge bort i studentpresent?

Klassiker är givna presenter till en student, tycker jag. Omslagen på Modernistas nya klassikerserie verkar dela läsarna, men jag tycker om dem. De är färgglada och snygga. Favoriterna är nog Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald och Kallocain av Karin Boye, både gällande omslag och innehåll.

Poesi är annars något jag tycker om att ge bort. Karin Boye är en författare jag tycker att alla borde känna till och som många unga brukar uppskatta. Min guddotter har också fått böcker av Rupi Kaur som har varit uppskattade. Det är två helt olika poeter som trots allt har mycket gemensamt. Novellix har en fin ask med verk av Karin Boye som jag gav bort förra året. Även andra askar är fina presenter. De om Hundar och Katter kan säkert passa unga läsare eller varför inte den fina asken om Vänskap. Även de många klassikeraskarna kan passa.

Kokböcker känns också passande till en student. Klassikern Vår kokbok kom i en jubileumsutgåva 2021 och jag har använt mitt exemplar från 90-talet massor. Sara Begnér är den som uppdaterat och förändrat boken till den här upplagan och bland annat lagt till en rad recept. Det finns också andra versioner av kokboken som Vår kokbok Student och Vår kokbok Vego som också verkar trevliga.

8 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.22 2023”

    1. PS jag undrar verkligen om kokbok är rätt … alla recept finns ju numera på nätet … men en med jättesnygga bilder på maten kanske funkar ändå?

      1. Jo, det finns självklart på nätet, men just grundläggande saker som i Vår kokbok tror jag ändå är skönt att ha på ett ställe. Annars är bilder lockande!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: