En smakbit ur Levande och döda

Igår publicerade jag en lista med 20 lovande författare under 40 och ett gäng bubblare. En av författarna på listan var Christoffer Carlsson och han är faktiskt den enda författaren på listan som var med redan för tio år sedan. Just nu läser jag hans Levande och döda, tredje boken i Hallandssviten som hålls samman genom den sympatiske polisen Vidar. Ännu en gång blandas han in i ett gammalt fall som länge påverkat bygden. När flera pojkar från Skavböke dör kring millenieskiftet är det veteranen Gerd Pettersson och nykomlingen Siri Bengtsson som utreder. Berättaren, eller kanske författaren, kliver i inledningen av boken in i berättelsen och förklarar omständigheterna. Det är ett snyggt grepp som Christoffer Carlsson använt förr.

De människor som rör sig in och ut mellan sidorna i denna berättelse fördunklar bilden, stör tanken. Det ska de göra, trots att man önskat att de låtit bli. Historien bryr sig inte om önskningar eller föreställningar, inget sådant. Istället en uppsättning personer som talar och agerar, som avlägger vittnesmål, både förljugna och sanningsenliga, som förkastar och upphöjer varandra. Några undandrar sig och vill inte synas, men verkar ändå i det tysta. Deras handlanden har i sin tur återsken i helt andra livshistorier.

ur kapitel 2, Levande och döda

En smakebit på en søndag är en norsk bloggaktivitet som man hittar hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Tanken är att vi ska bjuda varandra på smakebitar ur böcker vi läser just nu. Dagens smakbitar hittar du här.

12 reaktioner på ”En smakbit ur Levande och döda”

    1. En stor favorit. Älskar språket! Det här är så långt ifrån en standarddeckare man kan komma och även om jag uppskattar många sådana också är det skönt med kvalitet.

    1. Börja med Järtecken! Jag tycker om hans två första också, men de är lite märkliga. Serien om Leo Junker är okej, men ganska ”vanliga”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: