Om kärlek och morfin

Idag kommer Christoffer Carlssons debutbok Fallet Vincent Franke ut på Piratförlaget. Jag blev fast redan efter att ha läst omslagsfliken, där vi får veta hur det gick till första gången Vincent upplevde effekten av morfin. Då var han ett barn och när vi träffar honom igen har han blivit vuxen.

Han har just släppts från häktet och beger sig hem till sin genomsökta och upp- och nedvända lägenhet. Behovet av droger av någon form, gärna morfin, är enormt. För att komma över morfin (inte den syntetiska sorten utan riktig, gammal hederlig) är han beredd att göra nästan vad som helst. Carlsson beskriver med brutal tydlighet vad beroendet gör med Vincent och hur både hans kropp och själ längtar efter berusning.

Vincent langar och är djupt inblandad i den kriminella, undre världen där Pastor är ledare. Pastors hantlangare (och till viss del Vincents vän) Marko är den som en dag knuffar in en bunden person i hans lägenhet. Hon heter Maria och Vincent får stränga order att hålla kvar henne hos sig vad som än händer.

Mellan Maria och Vincent växer en väldigt annorlunda relation fram. En vriden och absurd form av kärlek som förhindras och försvåras av våld, kriminalitet, sex, droger och inte minst språkförbistringar. Historien tar en snabb vändning när Maria försvinner. Vincent kan inte släppa henne och börjar ett sökande som tar honom allt djupare ner i den undre världen.

Många av mina elever har läst Snabba Cash och därmed börjat sin resa i litteraturens underbara värld. Kanske kan Fallet Vincent Franke bli nästa anhalt. Jag tror att historien kan fascinera dem och hoppas att det snygga och inte sällan poetiska språket inte avskräcker dem. Språket är nämligen riktigt, riktigt bra. Det är också en bok med riktiga personer, inga platta karaktär som är så vanliga i böcker som handlar om kriminella.

Jag skulle trots allt inte vilja kategorisera Fallet Vincent Franke som  spänningsroman. Det betyder inte att jag inte tycker att boken är spännande, men för mig är detta i första hand en relationsroman. Det är relationerna som gör boken till något mer än bara en cool historia.

Fallet Vincent Franke är en riktigt bra debutbok som jag hoppas och tror kan nå en bred publik. Mina elever uppskattar säkert spänningen och drogerna, men kan förhoppningsvis också ta till sig avsnitten om Vincents barndom och kärleksrelationen som är det jag uppskattar mest.

Christoffer Carlsson lovar också att ett soundtrack till romanen ska finnas på Spotify. En riktigt rolig idé och jag kommer definitivt att kolla in spellistan. Kanske kan boken bli en riktigt bra film i Trainspotting anda där musiken tillför ännu en dimension.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-03-24

Två saker vill jag tillägga, dels att jag håller på att bli precis som min mor. Det var därför jag knallade fram till Christoffer Carlsson på Bokmässan, då han satt lite övergiven i Piratförlagets monter. Tänkte att det kunde var trevligt att få höra några vänliga ord om sin bok. Jag vill också erkänna att jag faktiskt inte rekommenderat boken till någon elev ännu, men jag tror ändå att det skulle kunna funka.

Fallet Vincent Franke tillhör den kategori böcker som stannar kvar. Jag tänker fortfarande på Vincent ibland och det är ett riktigt bra betyg. Hoppas att bok nummer två dyker upp snart.

4 reaktioner på ”Om kärlek och morfin”

  1. Jag läste den för några månader sedan, och visst stannar boken kvar i huvudet! Mycket imponerande att någon så ung har ett så lättflytande språk och en sådan taktkänsla i berättandet (att han dessutom flirtar med mörka amerikanska deckare á Raymond Chandler är ett stort plus).

  2. Du min kunniga vän, har du några bra tips på talböcker för tonåringar?? Tror mina kids har lyssnat på allt som finns snart…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: