Veckans kulturfråga v.18 2023

Lite sent vill jag idag uppmärksamma arbete och arbetare. Det kan vara litteratur som definieras som just arbetarlitteratur, gammal och ny, eller helt enkel litteratur som på något sätt handlar om att arbeta. Du väljer.

Vilken arbetarlitteratur och litteratur om arbete uppskattar du?

I min gammelmormors bokhylla fanns min gammelmorfars arbetarlitteratur. Där hittade jag Bara en mor av Ivar Lo-Johansson och Mor gifter sig av Moa Martinsson. Jag läste dem alldeles för tidigt och minns inte mycket av dem, men jag minns känslan de väckte i mig. Senare läste jag Per Anders Fogelströms serie som inleds med Mina drömmars stad där arbete av olika slag spelar en viktig roll.

En bok jag tänkt läsa länge och skulle ha läst i somras är Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf. Lite nyfiken är jag också på biografin om henne Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink som tilldelades Augustpriset förra året.

Att arbeta extra inom hemtjänsten handlar både Hej då, vi ses väl av Linda Åkerström och Hästpojkarna av Johan Ehn om. Vi bjuds på fina skildringar av vänskap mellan generationer kombinerat med mer moderna arbetarskildringar.

8 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.18 2023”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: