De nominerade till Årets bok 2023

Idag presenterades de nominerade till Årets bok 2023 och jag blev positivt överraskad. Först konstaterade jag att jag bara läst en av de nominerade, men att jag vill läsa väldigt många av dem. Tre av dem hade jag tippat skulle nomineras, men i övrigt innehåller listan en rad lite oväntade val. Det är alltid kul. Möjligen saknar jag Som vi lekte av Ninni Schulman på listan. Det är en av årets absolut bästa spänningsromaner, tycker jag. Samtidigt är många av böckerna på listan sådana som inte fått så mycket uppmärksamhet. Vissa år har det känts som att jag och juryn inte alls delat smak, men i år bildar de nominerade en perfekt sommarläsningslista.

Något som också är roligt är att prisutdelningen återigen sker på Bokmässan i Göteborg. Vinnaren avslöjas 29/9 och från 2 maj till 3 september 2023 går det att rösta på sin favorit här.

Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung, Wahlström & Widstrand

Färskt vatten till blommorna, Valérie Perrin, Editions J

Levande och döda, Christoffer Carlsson, Albert Bonniers Förlag

Straff, Ann-Helén Laestadius, Romanus & Selling

Ingen du älskar kan dö, Anna Platt, Bazar förlag

En lyckligare tid, Claire Lombardo, Bazar förlag

Folk som sår i snö, Tina Harnesk, Bokfabriken

Svalors flykt, Majgull Axelsson, Norstedts

Där askan blommar, Nguyen Phan Que Mai, Historiska media

Au revoir Agneta, Emma Hamberg, Piratförlaget

Skriften i vattnet, John Ajvide Lindqvist, Ordfront förlag

Bokhandeln i fyrtornet, Sharon Gosling, LB förlag

Vilka av de nominerade böckerna har du läst? Vilka vill du läsa? Vilka saknar du på listan?

5 reaktioner på ”De nominerade till Årets bok 2023”

  1. Jag har inte läst en enda av dem, och jag brukar ändå lyckats ha läst någon. Inte heller har jag läst någon del tidigare av dem som är seriefortsättningar. Så jag har det jag gör om jag ska lyckas läsa alla. 😀

    Jag kan sakna Lydias liv av Gabriel Francke Rodau som fastnade hos mig efter läsningen. Så den hade jag gärna sett.

  2. Jag tyckte så mycket om ”När bergen sjunger”att jag blir lite osäker på om jag verkligen skall ta mig an ”Där askan blommar”.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: