Exiles av Jane Harper

I Exiles får vi återse Aaron Falk en tredje gång. Han är på besök i det lilla samhället Marralee hos sina goda vänner Raco och Rita, vars yngste son ska döpas. Eftersom Falk blivit utsedd till gudfar är han en viktig gäst. Han ska för första gången träffa Harrys blivande gudmor Naomi, som är en gammal vän till Raco och Rita. Det är också dags för den årliga mat- och vinfestivalen som i år uppmärksammar Kim, kvinnan som försvann ett år tidigare och lämnade sin lilla dotter övergiven i sin vagn.

Redan i prologen får vi veta att Aaron Falk missat en avgörande detalj gällande Kims försvinnande, men jakten efter svar är ändå spännande på ett lågintensivt sätt. Mest intressant är egentligen att få lära känna de som är kvar, bland annat Kims dotter Zara, som inte tror att hennes mamma försvunnit frivilligt och definitivt inte att hon skulle ha övergivit sin dotter Zoe. Under festivalen delar Zara ut information till alla närvarande och hoppas att någon ska sett något avgörande året tidigare. Eftersom Kim tidigare varit gift med Racos bror Charlie är det naturligt att Aaron börjar fundera över försvinnandet igen. Även han var på plats ett år tidigare och har som många andra blivit förhörd av den lokala polisen.

Det finns fler än Roco och Rita som Aaron är glad att återse. Deras vän Gemma ansvarar för festivalen och Aaron är förtjust i henne. De har varit på dejt i Melbourne där Aaron bor, men den slutade med att Gemma avböjde när han bad om hennes telefonnummer. Hon bor i Marralee med sin styvson Joel efter att hennes sambo, Joels pappa Dean, dödades i en smitningsolycka några år tidigare. Att ha ett förhållande med någon som bor i en annan stad och dessutom ägnar all sin vakna tid åt sitt jobb, är ingenting hon suktar efter.

Exiles är en lågintensivt spännande berättelse om förlusten av en människa som stått en nära och hur det påverkar ens liv. Det handlar om Kim, men också om Joels pappa Dean. De har känt varandra länge Kim, Charlie, Dean, Naomi, Gemma och även Rohan, Kims nya man som är pappa till Zoe. Jag tycker om Exiles, men jag tycker nog inte att den spänningsmässigt kommer upp i samma nivå som de tidigare böckerna. Det här är egentligen ingen deckare för den som söker actionfylld spänning, då det snarare är en roman om vänskap, kärlek och gamla hemligheter. Dessutom ägnar Harper mycket tid åt att lämna Aaron Falk på en bra plats i det som hon menar är den sista boken om honom. Gott så.


Om boken

Exiles av Jane Harper, Macmillan, (2022), 432 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: