Veckans kulturfråga v.7 2023

En dag sent, men jag låter trots det alla hjärtans dag inspirera veckans kulturfråga. Nu kan ju kärlek vara så mycket mer än den mellan två personer i ett förhållande och ett sådant kan å andra sidan också se väldigt olika ut.

Vilken kultur inom temat kärlek tycker du extra mycket om?

Jag läste nyss Betongrosor av Angie Thomas (inlägg kommer senare i veckan) som är en prolog till The Hate U Give, där vi får lära känna Starrs pappa. Maverick, som han heter, får utan förvarning veta att han har en son som är några månader gammal och den tjej som hade var med en natt, dumpar helt sonika sonen hos honom. Den kärlek som föds hos Maverick är väldigt fint beskriven. Helt klart är att det inte är enkelt att vara ensamstående pappa när man fortfarande går på high school, men han gör ändå allt han kan för att försörja sin son.

En annan relation mellan en man och en pojke beskrivs fint av Nicolas Lunabba i Blir du ledsen om jag dör? där författaren berättar om hur han lät en tonårspojke på glid bo hemma hos honom. Frustrationen är stor inledningsvis, men det växer fram en kärlek mellan de två. En helt platonisk självklart, hur märkligt det än låter handlar det ”bara” om att vilja rädda en pojke från att hamna helt fel.

Kärleken mellan Charlie och Nick är fint beskriven i serien Heartstopper, vars femte del skulle ha släppts nu i februari, men tyvärr blivit försenad. Funderingar kring sexualitet och identitet är centrala, men Oseman beskriver också en himlastormande kärlek som verkligen förändrar livet för de inblandade. Femte boken ska bli den sista och jag önskar verkligen att författarna lämnar Charlie och Nick på en bra plats.

The Locked Room är den fjortonde boken av Elly Griffiths om arkeologen Ruth Galloway, som under lika många böcker haft en relation med polisen Harry Nelson. De har en dotter tillsammans, men lyckas aldrig riktigt få till det där förhållandet som de egentligen verkar vilja ha båda två. Bok nummer 15 heter The Last Remains och ska, enligt författaren, vara den sista i serien. Vi får väl se hur det blir med Ruth och Harry.

Nu blev det bara böcker idag, men jag avslutar med en låt som jag lyssnat på mycket de senaste veckorna om en kärlek som kanske tagit slut, men som ändå finns kvar.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.7 2023”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: