The Locked Room

The Locked Room är den fjortonde (!) boken om Ruth Galloway och om jag efter tionde boken The Dark Angel tyckte att det var hög tid för Elly Griffiths att lägga ner serie, längtar jag nu efter nästa bok. Vilken återhämtning Griffiths har gjort! Vissa trådar som gått genom serien finns kvar, andra är avslutade, men den största skillnaden är att Ruth verkar må bättre än på länge. På ytan har inte mycket förändrats, hon är tillbaka i samma hus, hon är singel och jobbar på universitetet. Den stora skillnaden är dock att hon verkar må bättre i sig själv och även om hon och Nelson fortsätter med sitt velande, är det inte så att det tar över hela Ruths liv.

Det är vårvintern 2020 när vi återser Ruth, Nelson och de andra. Det talas om ett nytt virus, covid-19, som ska vara något helt annat än en vanlig influensa. Vi får återuppleva hur det var när hela samhällen stängdes ner och det är inte jätteroligt. Ruth undervisar via Zoom och försöker underhålla Kate som gör klart sitt skolarbete på nolltid. Inom polisen arbetar de flesta hemifrån, men Nelson försöker vara på plats så mycket han kan. Hans fru och son är hos hans svärmor i Blackpool och han känner sig lite ensam och övergiven.

Fallet som ska utredas handlar om kvinnor som ser ut att ha begått självmord. Några märkliga detaljer får dock polisen att tveka och man öppnar istället mordutredningar. Det verkar nämligen inte som att kvinnorna varit varken deprimerade eller självmordsbenägna. Ruths jobb har självklart också betydelse, precis som det brukar och den här gången handlar det om offer för pesten. Ännu mer inblandad blir hon när två av hennes elever försvinner. Ett mystiskt foto som hon hittar bland sin mammas saker är ett annat, spännande spår i berättelsen.

Egentligen är jag supertrött på att läsa om pandemin. Det räcker med att den vägrar att lämna oss. Jag tycker ändå att Griffiths lyckas bra med att beskriva den frustration och skräck som vi kände innan isoleringen blev något av en vana. Ensamheten, oron, fixeringen vid nyheter och presskonferenser. Allt kommer tillbaka och det är inte direkt trevligt. Ändå skulle jag säga att The Locked Room är en av de bästa böckerna i serien. Jag imponeras av att Elly Griffiths utvecklar karaktärerna hela tiden och får mig att vilja följa dem vidare. Jag är väldigt glad att jag inte gav upp om Ruth efter den där gräsliga resan till Italien, då allt hon tänkte på var hur hon såg ut i baddräkt.


Om boken

The Locked Room av Elly Griffiths (bok 14 i serien om Ruth Galloway), Mariner Books, (2022), 368 sidor

9 reaktioner på ”The Locked Room”

 1. Jag gillade att det faktiskt kom något av en känga till hela vikt-och-bantnings-tjatet som så många av oss stört ihjäl oss på!

 2. Bengt Erik Eriksson

  Och i februari kommer nummer 15 i serien, så nedräkningen inför The Last Remains har börjat. Det är totalt obegripligt för mig hur hon kan ligga på en så hög kvalitetsnivå med denna svindlande publiceringstakt, speciellt som detta ju inte är hennes enda bokserie. Den tredje boken om Harbinder Kaur kommer ju redan i höst.

 3. Bengt Erik Eriksson

  Sedan en tid tillbaka får jag inte längre aviseringar om nya poster i din blogg. Försökt att via WordPress och på andra vis hitta vad som är fel utan att lyckas. Nämner detta utifall detta är något som också drabbar andra. Vet inte om du från ditt håll kan se något bortfall vad gäller besökare.

  1. Beroende på hur länge det varit så har jag en teori. Tidigare i veckan blev min blogg avstängd pga malware och en av de infekterade filerna var wordpress statistiktillägg. Jag var tvungen att ta bort det. Kan prenumerationerna styras därifrån? Eller menar du aviseringar i sociala medier?

   1. Bengt Erik Eriksson

    Jag menar det dagliga mail som trillat ner hos mig de flesta förmiddagar och som jag helt integrerat i min dagsrutin! Plötsligt bara det upphörde att komma. Du kan ha rätt vad gäller förändringen av WordPress som orsak men jag vet inte vad man gör åt det (är usel på sånt där). Sociala medier, typ Facebook och Twitter, använder jag bara sporadiskt.

    1. Nu har jag ändrat lite i inställningarna i de tillägg som godkänns av webbhotellet och det ska finnas en prenumerationsruta i kommentarsfältet. Om det inte fungerar med dina mail kanske det går att starta en ny prenumeration genom att klicka i rutan. Hör gärna av dig om hur det går! Och tack för att du så troget läser.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: