Daisy Darker

Innan berättelsen börjar får vi läsa en kommentar från författarens agent som berättar att hen fick ett manus, inslaget i brunt papper med snören runt till sitt kontor i London strax före jul. Författaren till boken har varit död ett tag, men agenten är säker på att ingen annan kan ha skrivit den. Därefter följer berättelsen om en trasig familj och den ska troligen ses som boken som levererades till agenten. Det är helt klart en gripande historia vi får berättad för oss.

Det är Halloween och familjen Darker träffas i farmor Beatrice Darkers, Nanas, hus Seaglass. Ett hus som ligger på en ö i Cornwall som bara går att ta sig till då det är lågvatten. Nana fyller 80 år och hennes enda önskan på sin födelsedag är att hela familjen kommer dit. Det är Daisy, yngsta dottern, som berättar och vi förstår direkt att hon inte riktigt är en del av familjen. Äldre systern Rose är den smarta som nu arbetar som veterinär, Lily är den vackra och Daisy är den yngsta, som på grund av sitt hjärtfel aldrig har fått leva ett självständigt liv. Hennes mamma Nancy har isolerat henne och den enda utbildning hon fått är genom skönlitteratur. Första meningen “I was born with a broken heart” berättar om Daisys fysiska problem, men också svårigheten att passa in. Det är som om hon inte räknas i sin familj. Vi får t.ex. redan på första sidan veta att hennes mor önskade sig en son efter de två döttrarna och att hon därför vägrat döpa henne. Till slut fick hon, liksom sina systrar, sitt namn efter en blomma.

En efter en kommer de till Seaglass, först Daisy, därefter hennes systrar, Trixie och hennes föräldrar, som är separerade sedan länge. De enda som verkar glada åt att Daisy är där är Nanas hund Poppins och självklart hennes systerdotter. Huset är gammalt och slitet, med åttio klockor på väggarna, ett för varje år Nana har levt. Något som familjen också vet om huset är att det ärvs från kvinna till kvinna och Daisy hoppas bli den som får ta över Seaglass efter sin farmor. Det märks tydligt att hon älskar både sin farmor och huset. Hla familjen har samlats, för första gången på länge, och de är där för att de alla vill träffa Nana, eller i alla fall ha något av henne. Kvällen blir dramatisk och diskussionerna många. Inte minst diskuteras Nanas rikedomar och vem som kommer att ärva dem, liksom vem av systrarna som kommer att få huset. Seaglass har ärvts från kvinna till kvinna i generationer och Daisy hoppas bli den som får ta över efter sin farmor.

Under kvällen kommer en rad hemligheter kommer upp till ytan när vi tas med bakåt i tiden via en hög VHS-band med filmer, som Nana har i sitt vardagsrum. Dessa filmer hjälper oss att förstå familjen bättre och förflyttar också oss och dem tillbaka i tiden. Det börjar med föräldrarnas bröllop, där Frank och Nancy, kallade The Sinatras av vänner, får varandra. Eftersom de nu är separerade och inte träffas alls blir stämningen minst sagt tryckt. När en av familjemedlemmarna hittas död bjuds vi på rejäl spänning i ett ovanligt isolerat, slutet rum. Ingen kan lämna ön och ingen kan heller ta sig dit, vilket betyder att någon av personerna på födelsedagsfirandet måste vara mördaren.

Daisy Darker av Alice Feeney är en på många sätt fantastisk berättelse. Miljön är unik, karaktärerna intressanta och det slutna rummet inbjuder till spänning. Sedan är det tyvärr så att Feeney, på förlagets hemsida kallad ”queen of twists” bjuder på en vändning som jag har svårt att köpa och som förstör läsningen något. I minnet tar dock det positiva överhanden och jag tror att Daisy Darker kommer att finnas i mina tankar länge. Hon är helt en karaktär som är svår att släppa.


Om boken

Daisy Darker av Alice Feeney, Pan MacMillan, (2022), 352 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: