Blir du ledsen om jag dör?

Det är en känslomässig berg- och dalbana att läsa Nicolas Lunabbas bok Blir du ledsen om jag dör? om de unga pojkar han möter och hur han räddade en av dem. En fantastisk insats, även om Lunabba själv tänker på alla dem han inte kunnat rädda. Den som ändå blir räddad heter Elijah och älskar att spela basket. Han har en mamma, men inget stabilt hem. Nicolas låter honom bo hos honom och när han ser Elijah sovandes på sin soffa undrar han vad han gett sig in på.

Nicolas Lunabba berättar inte bara en viktig historia, han gör det med ett språk som imponerar. Det här är så mycket mer litteratur än självbiografiska böcker brukar bjuda på. Livet som Nicolas och Elijah har är ingen rosenröd idyll, tvärtom är Nicolas rätt trött på situationen rätt ofta, men de de bryr sig om varandra och skapar ett gemensamt liv som funkar. Ärligheten är inte sällan brutal och jag imponeras av Lunabbas mod både gällande det han gör och det han vågar skriva om. Det här handlar inte om att slå sig för bröstet, utan om en genuin önskan om att göra någon slags skillad. Då gör Lunabba skillnad redan i sitt jobb inom Helamalmö, men någonting fick honom att ta det väldigt stora steg att låta en tonårspojke bo hos honom.

Något som verkligen drabbade mig under läsningen var den självbild Elijah och de andra killarna har. Att de inte räknas eller är värda något bättre än ett liv i kriminalitet. Vi har skapat ett samhälle där det är kört redan från början för vissa unga. De som bor på fel plats, har fel föräldrar och går i fel skola. I dagens Sverige, där valfrihet är religion, har de gjort fel val i livet. Lunabba rasar mot den ojämlikhet och rasism som skapar ett nytt klassamhälle där klyftorna hela tiden ökar och vissa inte räknas. Vad som också är tydligt är dock att den som får bättre förutsättningar kan lyckas och det ger ett visst hopp. Nicolas Lunabba låter inte bara Elijah bo hos honom; han öppnar också en ny värld för honom. Avsnitten där Elijahs läsning beskrivs går självklart rätt in i hjärtat på denna svensklärare och boknörd.

Nu tror jag inte att det är så lätt att vända den ojämlika skolan som vissa politiker gör. Valfrihet, sommarskola, mobilförbud och kanon räcker liksom inte. När du läst Lunabbas bok ska du därför fortsätta med I en annan klass av Emma Leijnse. Vi kan inte lägga ansvaret på förändring på enskilda människor, utan samhället måste förändras. Helst igår.


Om boken

Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba, Natur & Kultur, (2022), 296 sidor

Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: