Veckans kulturfråga v.21 2022

Igår skrev jag om tio lovande, unga författare som nominerats till Women’s Prize x Good Housekeeping Futures Award. De är alla kvinnor under 35 år och har publicerat minst en bok. I veckans kulturfråga vill jag att ni uppmärksammar er favoritförfattare bland de unga och lovande. Runt 35 är väl en rimlig gräns, vilket betyder att de ska vara födda tidigast andra halvan av 1986. I rättvisans namn tycker jag absolut att ni kan bortse från författarens kön liksom vilken genre hen skriver i. Viktigast är att deras böcker är bra!

Vilken lovande författare under 35 år är värd att läsa något av?

Som vanligt kom jag först på ingenting, sedan ingenting och därefter en rad författare. Det fick bli fyra stycken på listan idag.

Donia Saleh föddes 1996 och debuterade 2020 med Ya Leila på Albert Bonniers förlag. Boken fick stor uppmärksamhet och nominerades till såväl Borås Tidnings Debutantpris som Katapultpriset. Lite lurigt är det att lyfta fram en debutant, men hoppas verkligen att Saleh inte är ett litterärt one hit wonder.

Moa Backe Åstot föddes 1998 i Malmberget och har inte heller skrivit mer än en bok, men jag hoppas verkligen att det blir fler. Debuten Himlabrand nominerades bland annat till Augustpriset 2021 och Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022.

Alice Oseman är född 1994 och mest känd för serien Heartstopper som just blivit tv-serie på Netflix. Jag har läst de två första böckerna och de är fantastiska. Även om seriealbumen främst vänder sig till unga läsare passar de utmärkt även för äldre.

Ocean Vuong föddes 1988 i Ho Chi Minh, Vietnam, men bor nu i USA. Hans böcker präglas dock av hans vietnamesiska ursprung. Kanske tycker jag mest om Vuong som poet; hans Natthimmel med kulhål är fantastisk. Även romanen En stund är vi vackra på jorden är väldigt bra.

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.21 2022”

    1. Läste någon artikel om att debutanter blir äldre. Kanske stämmer det och gör det än svårare att komma på någon.

  1. Trodde jag kom på en. Googlar. Han är nyss fyllda 47 … Andra namn som dyker upp var förvisso unga när de debuterade, men ungdom går som bekant över.
    Ocean Vuong har jag iofs läst.
    Får fundera vidare.

    1. Ung är ju å andra sidan relativt och någon som debuterade ung och sedan blivit äldre funkar väl utmärkt också!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: