Tio lovande, unga författare

Women’s Prize for Fiction har tillsammans med tidningen Good Housekeeping utsett tio finalister till tävlingen Women’s Prize x Good Housekeeping Futures Award. De nominerade är lovande kvinnliga författare under 35 år och har alla gett ut minst en bok.

Abigail Dean tog 2018 tjänstledigt från sitt jobb som jurist för att skriva en bok innan hon fyllde 30 år. Debuten Girl A kom ut 2020 och finns även på svenska med titeln Flicka A. En bok som flimrat förbi, som jag inte riktigt fastnat för. Nu blir jag dock nyfiken. En tv-serie baserad på boken är under produktion.

Daisy Johnson föddes 1990 och debuterade 2016 med novellsamlingen Fen. Två år senare blev hon den yngste nominerade någonsin till Bookerpriset med debutromanen Everything under. Senaste boken Sisters ges ut på svenska i september av [sekwa]. På svenska heter den Systrar och har översatts av Sofia Nordin Fischer.

Natascha Brown tilldelades London Writers Award i den skönlitterära kategorin 2019 och skrev därefter debutromanen Assembly som låter lite som en modern Mrs Dalloway. Huvudpersonen är en ung, svart, brittisk kvinna som planerar en sommarfest på sin pojkväns familjs lantegendom. På svenska har den fått titeln Samling och gavs ut av Wahlström & Widstrand för några veckor sedan.

Stacey Halls är journalist i botten och debuterade 2019 med The Familiars som på svenska heter De sammanbundna. Andra boken är kanske den mest kända och heter The Foundling (Hittebarnet). I höst ger Bokfabriken ut även hennes tredje bok Mrs England, som på svenska fått titeln Barnsköterskan.

Naoise Dolan föddes på Irland, men har bott både i Singapore, Hong Kong, Italien och nu London. Hon debuterade med Exciting times som nominerades till Women’s Prize for Fiction 2021. På svenska heter den Edith och Julian och jag tyckte mycket om den när jag läste den.

Jessica Andrews är författare och poet. Hon debuterade 2020 med romanen Saltwater och driver också nättidningen The Grapevine som beskrivs som ”an online arts & literary magazine”. I sommar släpps hennes andra roman Milkteeth.

Eliza Clarke föddes i Newcastle och bor nu i London. Hon debuterade 2020 med romanen Boy parts och har två böcker till på gång. Clarke skriver skräck och det är väl inte riktigt min favoritgenre.

Chibundu Onuzo föddes i Lagos, Nigeria och debuterade 2012 med The Spider King’s Daughter. Fem år senare kom Welcome to Lagos och senaste boken Sankofa släpptes i våras. Det här är en författare jag tänkt läsa något av länge.

Candice Carty-Williams gjorde stor succé med debuten Queenie som fått samma titel på svenska. Jag gillade den skarpt och hoppas på en ny bok snart.

Sairish Hussain debuterade 2020 med The Family Tree som nominerades till Costa First Novel Award. Boken handlar om Amjad som mister sin fru och får uppfostra sina två små barn ensam. Låter spontant som en bok för mig.

Tio spännande unga författare, varav några helt okända för mig. Läs mer om priset och finalisterna här. Fram till 1/10 kan du också rösta på din favorit av de nominerade.

Rulla till toppen
%d