Ann-Helén Laestadius har skrivit Årets bok 2021

Igår avslöjades vilka av de tio nominerade böckerna som hamnade högst upp på listan när vinnarna av Årets bok 2021 avslöjades. Priset har delats ut sedan 2016 och innan pandemin skedde det på Bokmässan i Göteborg, något jag hoppas återupptas under 2022. En jury utser de nominerade böckerna, men det är läsarna som röstar fram vinnarna. I år fick Stöld av Ann-Helén Laestadius flest röster och blev därmed välförtjänt vinnare. På andra plats kom Klas Ekman som prisades för sin debut roman De kapabla och Emma Hamberg knep tredjeplatsen med sin Je m’apelle Agneta. En trio bra böcker som är väldigt olika, men helt klart läsvärda. Klicka på länkarna för att läsa mina inlägg om dem.

Stöld är Ann-Helén Laestadius första bok som primärt vänder sig till vuxna. Tidigare har hon skrivit ungdomsböcker, dels serien om Agnes från Solna med släkt i Soppero, som inleds med Sms från Soppero och de två böckerna om Maja i Kiruna, där Tio över ett belönades med Augustpriset. I Stöld beskriver hon konflikter som finns mellan renskötande samer och andra boende i en på vissa sätt laglös del av Sverige, där polisen knappt är närvarande och dödade renar är vardag. Huvudpersonen Elsa bor i en by i närheten av Jokkmokk och hennes familj är renskötare. Första gången vi träffar henne är hon 9 år och hon har just sett en man döda hennes favoritren. Mannen finns i hennes närhet, hon vet vem han är, men vågar inte berätta om vad hon sett. Vi får också följa Elsa som vuxen då hon kan se med vuxna ögon på det som händer i hembyn.

Har du inte läst Stöld rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Ämnet är tungt, men det är ingen tung bok. Istället är den bra, välskriven och inte minst relevant. Det gjorde mig glad att just Ann-Helén Laestadius tilldelades priset Årets bok, då hon är en författare jag följt länge som har öppnat mina ögon för samernas situation, något som vi i södra Sverige helt ärligt har alldeles för dålig koll på.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: